De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Jaap Maarleveld (1924) is een Nederlands acteur, bekend van onder meer zijn hoofdrol in de kinderserie Okkie Trooy uit de jaren '60 van de twintigste eeuw. Ook verleende hij zijn stem aan verschillende hoorspelen.

Jaap Maarleveld studeerde in de jaren 1945-1946 aan de Toneelschool, Amsterdam en ging vervolgens naar het Centre du Spectacle in Parijs. Zijn debuut maakte hij vervolgens in 1947 bij het Rotterdams Toneel. In de jaren vijftig deed hij ervaring op bij Wim Kan, speelde in los verband bij het Nederlands Klein Toneel en Het Voetlicht, beide gezelschappen onder leiding van Ben Heuer. In 1959 richtte hij Gezelschap Jaap Maarleveld op dat in 1964 ophield te bestaan.

Op Televisie kreeg hij bekendheid in 1962 met een rol in Okkie Trooy, een Nederlandse kinderserie van de AVRO, waarin hij de uitvinder Okkie Trooy speelde. Louis Bongers was hierin te zien als zijn assistent Nono. Daarna had hij een kleine rol in een aflevering van de populaire serie Floris. Hij was hierin te zien als Karel van Gelre.

Ook was hij te horen in verschillende hoorspelen. Zo vertaalde en bewerkte hij het hoorspel Dood van een vrijgezel en speelde hierin de vrijgezel.

Vanaf 1967 was hij behalve oprichter ook artistiek leider van de in Drachten gevestigde Toneelgroep Noorder Compagnie, waarvan Jan A. de la Mar de zakelijke leider was. Begonnen als een klein gezelschap, groeide de Noorder Compagnie uit tot bespeler van de drie noordelijke provincies met soms een uitstapje naar het westen en België. Bekende (gast)acteurs uit het bestaan van de NC waren onder meer Manon Alving (echtgenote), Rutger Hauer, Robert Sobels, Sacco van der Made, Ad Noyons, Ton Lensink, Maxim Hamel Janine Veeren, Diny de Neef, Fiet Dekker, Jan Teulings, en Peter Aryans. In 1976 stapte hij uit de leiding van de Noorder Compagnie en keerde hij ook terug naar de televisie.

Tot de jaren '90 bleef het rustig, totdat hij rollen kreeg aangeboden in onder andere De Bunker (1992) en Kruimeltje (1999). Verder had hij enkele gastrollen in de televisieserie Baantjer. Sindsdien is hij - vooral vanwege zijn hoge leeftijd - hoofdzakelijk te zien in gast- of kleinere rollen. Hij was getrouwd met de actrice Manon Alving.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Veel leven om niets - Stichting Rotterdams Toneel - 1947-09-18
Veel heil en zegen - Stichting Rotterdams Toneel - 1948-01-01
Christopher Blake - Stichting Rotterdams Toneel - 1948-05-15
De storm - Stichting Rotterdams Toneel - 1948-09-01
De bruiloft van Kloris en Roosje - Stichting Rotterdams Toneel - 1949-01-01
Montserrat - Stichting Rotterdams Toneel - 1949-03-04
Het leven kan beter - Stichting Het Nederlands Volkstoneel - 1949-09-10
Op hoop van zegen - Stichting Het Nederlands Volkstoneel - 1949-11-25
Gevecht met de zoon - Toneelgroep Puck - 1950-09-06
Als ik koning was - Toneelgroep Puck - 1950-12-16
De gecroonde leersse - Toneelgroep Puck - 1951-03-17
Het feest in het Spinnebos - Toneelgroep Puck - 1951-09-15
De wijze kater - Toneelgroep Puck - 1951-10-24
Het geheim van de prins - Toneelgroep Puck - 1952-10-04
Romeo en Julia - Toneelgroep Puck - 1952-11-08
Een vrouw en een klip - Toneelgroep Puck - 1953-01-17
De bedriegertjes - ABC Cabaret - 1953-12-23
De kat van huis - ABC Cabaret - 1955-07-30
De bruiloft van Kloris en Roosje - De Nederlandse Comedie - 1957-01-01
Macbeth - De Nederlandse Comedie - 1957-03-16
Het ei - De Nederlandse Comedie - 1957-06-06
Romanoff en Julia - De Nederlandse Comedie - 1957-08-24
Onder het Melkwoud - De Nederlandse Comedie - 1957-11-16
Gijsbreght van Aemstel - De Nederlandse Comedie - 1958-01-01
Richard de Tweede - De Nederlandse Comedie - 1958-04-19
Het landgoed Stepantsjikowo - De Nederlandse Comedie - 1958-10-11
Dantons dood - De Nederlandse Comedie - 1958-12-13
Gijsbreght van Aemstel - De Nederlandse Comedie - 1959-01-01
Wijlen Edwina Black - Gezelschap Jaap Maarleveld - 1961-02-24
Ami-Ami - Gezelschap Jaap Maarleveld - 1963-09-01
De opvolger - Ensemble - 1963-09-13
Koning Salomo en de schoenlapper - Ensemble - 1966-03-01
Een deur moet open zijn of dicht - De Noorder Compagnie - 1967-03-15
Moany's jongen huilt niet - De Noorder Compagnie - 1967-03-15
Dorpsvrijage - De Noorder Compagnie - 1967-03-15
Antigone - De Noorder Compagnie - 1967-10-07
De kale zangeres - De Noorder Compagnie - 1967-10-25
Het onbewoonde eiland - De Noorder Compagnie - 1968-02-17
Karel - De Noorder Compagnie - 1968-04-05
Het jubileum - De Noorder Compagnie - 1968-05-29
De beer - De Noorder Compagnie - 1968-05-29
Het huwelijksaanzoek - De Noorder Compagnie - 1968-05-29
Dubbelhartige onthullingen - De Noorder Compagnie - 1968-10-01
De man der herinnering - De Noorder Compagnie - 1968-12-07
Ahasverus - De Noorder Compagnie - 1968-12-07
Joseph in Dothan - De Noorder Compagnie - 1969-09-25
De ontvoering - De Noorder Compagnie - 1969-10-11
Traan - De Noorder Compagnie - 1969-12-06
Waar het kruis bij staat - De Noorder Compagnie - 1969-12-06
De brug - De Noorder Compagnie - 1970-04-18
Van muizen en mensen - De Noorder Compagnie - 1970-10-16
Gelukkige dagen - De Noorder Compagnie - 1970-11-04
Biedermann en de brandstichters - De Noorder Compagnie - 1971-02-16
De fysici - De Noorder Compagnie - 1971-09-10
Kabaal in Chioggia - De Noorder Compagnie - 1972-02-04
De regenmaker - De Noorder Compagnie - 1972-09-01
Prototype - De Noorder Compagnie - 1972-10-18
De krachtpatsers - De Noorder Compagnie - 1973-02-02
De rekening - De Noorder Compagnie - 1974-03-11
De vrolijke vrouwtjes van Windsor - De Noorder Compagnie - 1974-09-06
Hans Kohlhaas - De Noorder Compagnie - 1975-09-12
Een vriend van de waarheid - De Noorder Compagnie - 1976-01-08
Ora et labora - De Noorder Compagnie - 1976-03-24
Coriolanus - Haagse Comedie - 1978-09-30
Volpone - Haagse Comedie - 1979-11-24
Op Hoop van Zegen - Het Open Theater - 1981-05-30
De reis van Sinte Brandaan - Studio Laren - 1982-01-20
Hadjememaar - Nooy's Volkstheater - 1984-10-05
Leocadia - Joop van den Ende Toneelprodukties bv - 1985-11-29
De kale zangeres - Gimmick Produkties - 1988-08-11
Op hoop van zegen - RO Theater - 1989-04-29
Zes personages op zoek naar een schrijver - RO Theater - 1991-03-02
Vor dem Ruhestand (Voor de pensionering) - Stichting Nesproductiehuis - 1994-12-10
De vrouw en de moord - Hollandse Comedie - 1995-10-14 De man
De man, de vrouw en de moord - Hollandse Comedie - 1995-10-14
De twaalf gezworenen - Noord Nederlands Toneel - 1996-12-14

Filmografie

  • 1962 - Okkie Trooy - Okkie Trooy
  • 1968 - Floris: Het gestolen kasteel - Karel van Gelre
  • 1992 - De Bunker - Van der Stam
  • 1998 - Baantjer: De Cock en de moord in de politiek - Barend Zoomers
  • 1999 - Kruimeltje - Oude buurman
  • 2002 - Baantjer: De Cock en de moordfilm deel 1 en 2 - Max de Vries
  • 2003 - Sloophamer - Jaap van den Berg
  • 2007 - Spoorloos verdwenen: De verdwenen stiefmoeder - Samuel Cohen
  • 2009 - De Co-assistent: Meneer Poelstra (Afl. Een oude vriendin, 2009)

Hoorspelen

  • 1985 - Dood van een vrijgezel - Vrijgezel
  • 1985 - Het tuinfeest - Pope
  • 1986 - De moord op de antiquair - Antiquair

Bronnen