De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJaap Maarleveld
Volledige naamJakob Johan Maarleveld
Geboren11 maart 1924
Vlaardingen
BeroepActeur, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Biografie

Jaap Maarleveld (1924) is een Nederlands acteur, bekend van onder meer zijn hoofdrol in de kinderserie Okkie Trooy uit de jaren '60 van de twintigste eeuw. Ook verleende hij zijn stem aan verschillende hoorspelen.

Jaap Maarleveld studeerde in de jaren 1945-1946 aan de Toneelschool, Amsterdam en ging vervolgens naar het Centre du Spectacle in Parijs. Zijn debuut maakte hij vervolgens in 1947 bij het Rotterdams Toneel. In de jaren vijftig deed hij ervaring op bij Wim Kan, speelde in los verband bij het Nederlands Klein Toneel en Het Voetlicht, beide gezelschappen onder leiding van Ben Heuer. In 1959 richtte hij Gezelschap Jaap Maarleveld op dat in 1964 ophield te bestaan.

Op Televisie kreeg hij bekendheid in 1962 met een rol in Okkie Trooy, een Nederlandse kinderserie van de AVRO, waarin hij de uitvinder Okkie Trooy speelde. Louis Bongers was hierin te zien als zijn assistent Nono. Daarna had hij een kleine rol in een aflevering van de populaire serie Floris. Hij was hierin te zien als Karel van Gelre.

Ook was hij te horen in verschillende hoorspelen. Zo vertaalde en bewerkte hij het hoorspel Dood van een vrijgezel en speelde hierin de vrijgezel.

Vanaf 1967 was hij behalve oprichter ook artistiek leider van de in Drachten gevestigde Toneelgroep Noorder Compagnie, waarvan Jan A. de la Mar de zakelijke leider was. Begonnen als een klein gezelschap, groeide de Noorder Compagnie uit tot bespeler van de drie noordelijke provincies met soms een uitstapje naar het westen en België. Bekende (gast)acteurs uit het bestaan van de NC waren onder meer Manon Alving (echtgenote), Rutger Hauer, Robert Sobels, Sacco van der Made, Ad Noyons, Ton Lensink, Maxim Hamel Janine Veeren, Diny de Neef, Fiet Dekker, Jan Teulings, en Peter Aryans. In 1976 stapte hij uit de leiding van de Noorder Compagnie en keerde hij ook terug naar de televisie.

Tot de jaren '90 bleef het rustig, totdat hij rollen kreeg aangeboden in onder andere De Bunker (1992) en Kruimeltje (1999). Verder had hij enkele gastrollen in de televisieserie Baantjer. Sindsdien is hij - vooral vanwege zijn hoge leeftijd - hoofdzakelijk te zien in gast- of kleinere rollen. Hij was getrouwd met de actrice Manon Alving.

Filmografie

 • 1962 - Okkie Trooy - Okkie Trooy
 • 1968 - Floris: Het gestolen kasteel - Karel van Gelre
 • 1992 - De Bunker - Van der Stam
 • 1998 - Baantjer: De Cock en de moord in de politiek - Barend Zoomers
 • 1999 - Kruimeltje - Oude buurman
 • 2002 - Baantjer: De Cock en de moordfilm deel 1 en 2 - Max de Vries
 • 2003 - Sloophamer - Jaap van den Berg
 • 2007 - Spoorloos verdwenen: De verdwenen stiefmoeder - Samuel Cohen
 • 2009 - De Co-assistent: Meneer Poelstra (Afl. Een oude vriendin, 2009)

Hoorspelen

 • 1985 - Dood van een vrijgezel - Vrijgezel
 • 1985 - Het tuinfeest - Pope
 • 1986 - De moord op de antiquair - Antiquair

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Idem voor de uitvoering muziek

Bronnen