Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamIsabelle Beernaert
Geboren25 oktober 1973
Kortrijk
BeroepChoreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans
IMDb-profiel
 Website

Biografie

Isabelle Beernaert is een Belgische moderne danseres. Zij genoot haar professionele opleiding als danser aan de Koninklijke balletschool van Antwerpen (KBA), toen nog onder artistieke leiding van mevr. Jos Brabants en nadien mevr. Marinella Paneda.

Haar eerste belangrijke rol kreeg ze op 9 jarige leeftijd toen ze aankwam op het KBA. Ze vetolkte de jonge versie van het hoofdpersonnage uit de opera "Gansendonck" in De Vlaamse Opera (Antwerpen).

De pedagogen die Isabelle vormden zijn o.a .Yvonne Vanderhoven, Maria Metchkarova, Tom Vancauwenbergh, Mia Vandeghinste, Yen Stolk, Ben Berghmans, Michou Swennen, Jeanine Van Boven, Heino Heiden... en de pionier van de dans in België mevr. Jeanne Brabants.

In schoolverband werkte Isabelle met talloze binnen-en buitenlandse choreografen voor zowel klassieke en moderne theaterstukken. O.a Marc Morris, Heino Heiden, Aimé De ligniére, mevr. Marliere, Ben Berghmans... Isabelle werd telkens verkozen omwille van haar sterk vertolkend karakter en sterke persoonlijkheid.

Naast haar professionele opleiding waar ze geschoold werd in klassiek ballet, pas de deux, Martha Graham, José Limon, Modern-Jazz, show-jazz, mime, Bulgaarse dans, Spaanse dans en tango bleef Isabelle geïnteresseerd in het verbreden van haar horizon en volgde talloze binnen- en buitenlandse dansstages waar ze in contact kwam met heel wat bekende namen in de moderne danswereld.

Haar specialisatie Modern-Jazz voltooide ze aan "Centre internationale de formation professionelle danse modern-jazz" in Parijs na het winnen van de Concours internationale de danse de Voiron. In Frankrijk werd ze opgeleid en werkte ze samen met o.a. Milton Myers, Wayne Barbaste, Toni Pierce en Bruce Taylor (allen ex-solisten van de Alvin Ailey dance company), Renee Deshauteurs, Geraldine Amstrong, Milard Hurley, Rick Odums in de stijl modern en Jazz (Horton, Graham, Matt Mattox techniek...) en kwam ze in contact met diverse etnische dansvormen (Afrikaanse dans, Indische dans...) en urban dansstijlen (Hiphop, clipstyles, breakdance). Al deze kennis kon ze in de jaren nadien benutten in haar diverse opdrachten voor TV-producties, showcases, merklanceringen en muziekartiesten.

Danste met Rick Odums-Companie te Parijs.

In 1993 werd ze aangenomen bij Alvin Ailey (NY), dit moment werd een cruciaal punt in haar leven. Ze specialiseerde haar nadien in de Horton Techniek.

Op 9 februari 2013 ontving zij de Dans Publieksprijs 2012 voor de voorstelling Et Après.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht met een choreografie van haar, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen