Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Isabella van Rijndorp

Someone.gif

NaamIsabella van Rijndorp
Volledige naamIsabella Bernhardina van Rijndorp
Geboren26 oktober 1695
Gent
Overleden29 juli 1770
Leiden
Property "Afbeelding" (as page type) with input value "Bestand:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.

Isabella van Rijndorp (1695 – 1770) was een Nederlandse toneelspeelster en directeur van de Leidse schouwburg.

Biografie

Isabella van Rijndorp was net als haar zusters Maria en Adriana toneelspeelster bij de Compagnie van de Haagse en Leidse Schouwburgen, het toneelgezelschap van hun vader, Jacob van Rijndorp. Het gezelschap speelde niet alleen in beide schouwburgen, maar trad ook in andere Hollandse plaatsen op en maakte zelfs enkele tournees in het buitenland. In 1718 trouwt Van Rijndorp met François Nivelon, componist van de "Compagnie" en afkomstig uit een acteursfamilie in Parijs.

Isabella van Rijndorp speelde onder meer Paulina, de vrouwelijke hoofdrol in Polyeucte, een treurspel van Pierre Corneille, Andromache in het gelijknamige treurspel van Jean Racine, Fausta, de vrouwelijke hoofdrol in Constantinus de Grote van Pieter Bernagie en Kassandra in Agamemnon van Claude Boyer. Na de dood van Isabella’s vader in 1720 nam Anna de Quintana, de moeder van Isabella, de exploitatie over van de Haagse en Leidse Schouwburg. Waarschijnlijk assisteerde Isabella bij de exploitatie van de Leidse Schouwburg. Haar zus Maria kreeg de leiding van de "Compagnie", die uit ongeveer dertig personen bestond. In 1730 valt de ‘Compagnie’ echter uiteen vanwege onder meer geldgebrek en onderlinge ruzies. Ondertussen was ook de exploitatie van de Haagse Schouwburg stopgezet.

Pas na het overlijden van De Quintana in 1755 kreeg de inmiddels zestigjarige Isabella van Rijndorp de gehele leiding over de Leidse Schouwburg. Onder haar leiding bood de Leidse Schouwburg regelmatig onderdak aan reizende troepen; Italiaanse, Franse, Vlaamse en Hollandse gezelschappen bezochten de schouwburg. In de succesvolle jaren zagen wel zesduizend toeschouwers de ruim 75 voorstellingen die er per jaar worden gegeven. In 1764 vond er een grote verbouwing van de schouwburg plaats. Isabella van Rijndorp leidt tot aan haar dood de Leidse Schouwburg. Haar dochter Anna erft de schouwburg.

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens.