Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Irwin Shaw (1913 - 1984) was een Amerikaanse roman- en toneelschrijver.

Biografie

Shaw stamt af van een Russisch-Joodse familie uit de Bronx. Na zijn geboorte vertrok de familie naar Brooklyn en veranderde de naam van Shamforoff in Shaw. Na beëindiging van zijn studie aan het Brooklyn College, 1934, schreef Shaw in 1935 diverse film- en televisie scripts voor hoorspelen als Dick Tracy. Zijn eerste toneelstuk ging in 1936 in première onder de naam Bury the Dead. Hij schreef zijn stukken voor de links georiënteerde Group Theatre, een New Yorkse theatergroep van Harold Clurman, Cheryl Crawford en Lee Strasberg. In de jaren dertig schreef Shaw diverse filmscripts voor Hollywoodfilms, waarna hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als soldaat diende in Europa.. Over Shaws ervaringen tijdens de oorlog schreef hij in 1948 zijn eerste roman The Young Lions, die in 1958 verfilmd werd met Marlon Brando en Montgomery Clift in de hoofdrollen. Irwin Shaw overleed 16 mei 1984 aan de gevolgen van prostaatkanker.

Theater/Dans

  • Een overzicht van de voorstelling die in première zijn gebracht en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase als auteur

Bibliografie

Romans

  • The Young Lions (1948)
  • The Troubled Air (1951)
  • Lucy Crown (1956)
  • Two Weeks in Another Town
  • Voices of a Summer Day
  • Rich Man, Poor Man (1969/1970) (Portions of this novel first appeared in Playboy in a slightly different form.)
  • Evening in Byzantium (1973)
  • Nightwork (1975)
  • Beggarman, Thief (1977)
  • The Top of the Hill (1979)
  • Bread Upon the Waters (1981)
  • Acceptable Losses (1982)

Collectie korte verhalen

  • Sailor off the Bremen
  • Welcome to the City
  • Act of Faith
  • Mixed Company
  • Tip on a Dead Jockey
  • Love on a Dark Street
  • God Was Here, but He Left Early (1973)
  • Short Stories: Five Decades (1978)

Toneelstukken

  • Bury the Dead
  • The Gentle People
  • Sons and Soldiers
  • The Assassin
  • Children from Their Games

Non-fictie

  • In the Company of Dolphns
  • Paris! Paris!

Filmografie

Script

  • 1942 - Commandos Strike At Dawn
  • 1942 - The Talk of the Town
  • 1949 - Take One False Step
  • 1951 - I Want You
  • 1953 - Un Acte d'amour
  • 1956 - War and Peace
  • 1955 - Ulisse
  • 1957 - Fire Down Below
  • 1957 - La diga sul pacifico
  • 1958 - Desire Under the Elms
  • 1960 - The Big Gamble

Verfilmde romans

  • 1941 - Out of the Frog
  • 1949 - Easy Living
  • 1957 - Tip on a Dead Jockey
  • 1958 - The Young Lions
  • 1962 - Two Weeks in Another Town
  • 1963 - In the French Style
  • 1976 - Rich Man, Poor Man

Bronnen, noten en/of referenties

Externe links

Bronnen