Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenIrene Jacob

Irène Marie Jacob (Parijs, 15 juli 1966) is een in Frankrijk geboren Zwitserse actrice.

Irène Jacob werd in Parijs geboren als jongste kind met drie broers. Zij groeide op in Genève in een ontwikkeld gezin - haar vader is natuurkundige en haar moeder psycholoog. Als kind ontwikkelde zij zich snel: haar eerste optreden was op elfjarige leeftijd. Zij bezocht het Geneefse Conservatorium en leerde vier talen, Engels, Duits, Italiaans en Frans vloeiend spreken. Ze leerde acteren aan het prestigieuze Rue Blanche in Parijs en de Dramatic Studio in Londen.

Bekend werd ze pas echt met haar filmoptreden in La double vie de Véronique uit 1991 van de Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski. Voor haar dubbelrol als Weronika en Véronique won zij de prijs voor beste actrice op het Filmfestival van Cannes. Twee jaar later vraagt Kieślowski haar weer een hoofdrol te spelen, ditmaal in het derde deel van de trilogie Trois Couleurs, Rouge.

Tegenwoordig treedt Jacob vooral in het theater op.

Filmografie

bg:Ирен Жакоб cs:Irène Jacob de:Irène Jacob en:Irène Jacob es:Irène Jacob fa:ایرنه ژاکوب fi:Irène Jacob fr:Irène Jacob id:Irène Jacob it:Irène Jacob ja:イレーヌ・ジャコブ lb:Irène Jacob no:Irène Jacob pl:Irène Jacob pt:Irène Jacob ru:Жакоб, Ирен sv:Irène Jacob zh:伊蓮·雅各

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen