Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Informatie

Internationaal Opera Centrum Nederland is de naam van een opera-organisatie, opgericht In 1990 die de ontwikkeling bevordert van en hulp biedt aan zeer getalenteerde jonge operazangers en zangeressen met de eerste stappen in de beroepspraktijk. Door het opzetten van netwerken en het aanbod van lessen door inspirerende docenten wordt de leerlingen een extra stimulans gegeven om succesvol te raken in de operawereld. Deze wereld is een internationale, vandaar dat de titel Internationaal geen toeval is. Er wordt dan ook veel samengewerkt met internationale collega’s.

In de beginjaren werd er in kleine projecten gewerkt. De eerste geënsceneerde productie ging in 1995 in première in de Amsterdamse Rode Hoed, La Bohème van Giacomo Puccini.

Directeur Hans Nieuwenhuis van het Opera Centrum vertelt over de beginperiode: "Aanvankelijk vonden de scholen mij een arrogante kwast. Ze hadden zoiets van: wie is die jongen die durft te beweren dat wij ons werk niet goed doen en dat hij het beter kan." Maar langzaamaan verdween deze scepsis en bleek de netwerkfunctie ook een zeer waardevolle. Eén van de zangers zegt: "Voor mij is het Opera Centrum heel belangrijk geweest. Dankzij de contacten die ik hier heb opgedaan kreeg ik een rol aangeboden in de Orfeo van De Nederlandse Opera. Dat is toch geweldig. Daar kom je anders niet binnen."

In 1997 wordt het mogelijk om een full-time programma te starten onder de naam Opera Studio Nederland.

Voorstellingen

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent, al of niet in samenwerking met andere producenten, in première zijn gebracht, voor zover geregistreerd in de productiedatabase

 
La bohème - Internationaal Opera Centrum Nederland - 1995-07-09
De tweede reis - Internationaal Opera Centrum Nederland - 1998-08-06
Deine Lippen sie küssen so süss - Internationaal Opera Centrum Nederland - 1999-01-07
Jubileumconcert - 10 Jaar Internationaal Opera Centrum Nederland - Internationaal Opera Centrum Nederland - 2000-01-20
The Rape of Lucretia - Internationaal Opera Centrum Nederland - 2001-06-02

Zie ook

Bronnen