De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ingeborg Elzevier 50xxxx449.0019.jpg


Achter: Egidius Pluymen, Paul Haenen; voor: Ingeborg Elzevier en Brigitte Kaandorp. Foto: Johan Vigeveno. Collectie TIN.

NaamIngeborg Elzevier
Geboren20 februari 1936
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Ingeborg Elzevier (1936) is een Nederlandse actrice.

Biografie

Ingeborg Elzevier (1936) is een Nederlandse actrice. Zij ging na het Montessorilyceum naar de Amsterdamse Toneelschool. Zij haalde in 1958 haar diploma en sleepte meteen de Top Naeff Prijs in de wacht. In dat zelfde jaar maakte zij haar debuut bij Theater in Orpheus daalt af van Tennessee Williams met de rol van Dolly Hamma.

Door haar huwelijk met acteur Lou Steenbergen in 1963 en de geboorte van een zoon was zij enige tijd uit de roulatie, maar na een hernieuwde start bij de Haagse Comedie stond zij weer onafgebroken op de planken. Jarenlang was ze verbonden aan Toneelgroep Centrum, waarna ze vooral werkzaam was in de vrije sector. Haar Prossie Garnett in Shaws Candida werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke bijrol.

Groepsfoto van afgestudeerden van de Toneelschool 104314.jpg

V.l.n.r. Femke Boersma, Wil van Selst en Ingeborg Elzevier; net afgestudeerd aan de Toneelschool Amsterdam, 1958. Foto: Algemeen Hollands Fotopersbureau. Collectie TIN.

Blijvend Applaus Prijs

Actrice Ingeborg Elzevier kreeg de Blijvend Applaus Prijs 2012. Het bestuur van de oeuvreprijs maakte de toekenning woensdag 9 mei bekend.

Volgens de jury verdient de 76-jarige Elzevier de prijs in de categorie toneel/televisie/film om haar toegewijde, integere en zuivere toneelspel.

"Het knappe van Ingeborg Elzevier is dat ze telkens opnieuw belangwekkende en vaak jonge, nieuwe tegenspelers weet te vinden en ook een nieuw publiek aan zich weet te binden", aldus het bestuur in een verklaring.

De Blijvend Applaus Prijs werd uitgereikt op zondagmiddag 25 november 2012 in de Kleine Komedie in Amsterdam. Hanneke Rudelsheim, Kester Freriks en Job Gosschalk zaten in de jury.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de |voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase Voor een overzicht van de voorstellingen van Ingeborg Elzevier zie: Alle voorstellingen van Ingeborg Elzevier]]

Foto's

Een zeer bijzondere dag 104078.jpg Het hartbrekende huis 216340.jpg

Links: Ansje Beentjes, Ingeborg Elzevier en Karin Kylian in Een zeer bijzondere dag, Toneelgroep Centrum 1973. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Rechts: Sigrid Koetse en Ingeborg Elzevier in Het hartbrekende huis, Ensemble 1962. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Film/TV

Naast haar theaterwerkzaamheden speelt zij regelmatig voor radio en televisie. Elzevier speelde onder andere in de komedieserie Bergen Binnen (2003-2004) en in de film Madelief: Krassen in het tafelblad (1998), De jurk (1996) en Grimm (2003). Sinds 2005 is Elzevier soms te zien in de komedieserie Kinderen geen bezwaar als de moeder van Maud, en de oma van Julia. Ook is ze actief voor Toneelgroep Amsterdam. In 1974 was ze ook al te zien in het welbekende De Stille Kracht.

Bronnen