Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Inez van Dullemen.jpg

NaamInez van Dullemen
Geboortedatum13 november 1925
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum24 november 1921
Overlijdensplaats Den Haag
BeroepAuteur
DisciplineToneel
DBNL-profielDBNL-profiel
IMDb-profiel1052398
VIAF-profiel25168616

Biografie

Inez van Dullemen (1925) is een Nederlands schrijfster van romans. Zij groeide op in haar geboortestad Amsterdam. Haar vader, Nout van Dullemen, was procureur-generaal en haar moeder, Jo de Wit, was schrijfster. Jo de Wit (Rotterdam, 1894) behaalde in 1923 met Open Zee de prijs van Letterkunde. Van Dullemen vertrok na de Tweede Wereldoorlog als au pair naar Engeland, alwaar ze in Essex bij een minnares van de Engelse schrijver D.H. Lawrence terechtkwam. Hier werd ze zich bewust van haar schrijverschap.

Inez van Dullemen werd in 1925 geboren in Amsterdam en begon haar carrière als logopediste. Vervolgens gaf zij acteerlessen en werkte mee aan verschillende theaterproducties samen met haar man Erik Vos (regisseur). In 1948 maakte zij haar debuut als auteur met het korte verhaal Ontmoeting met de andere. Van Dullemen is vooral bekend geworden als auteur van romans en reisverhalen. Reizen staat centraal in zowel haar leven als in haar werk en daartoe behoort ook de reis naar het innerlijke leven van andere mensen, waarvan zij dromen en verlangens poogt bloot te leggen. Inez van Dullemen is gefascineerd door personen die om biologische of psychologische redenen niet langer in staat zijn om goed te functioneren in de maatschappij.

Daarnaast is er altijd die behoefte om te reizen naar het buitenland: het bezoeken van andere, onbekende landen, het ontmoeten van de daar woonachtige bevolking en de confrontatie met bedreigde culturen. Jarenlang publiceerde zij verslagen van haar reizen naar Alaska, Kenia, Mexico, India, Nepal en de Verenigde Staten van Amerika in diverse Nederlandse kranten en tijdschriften. Ook heeft ze een aantal korte verhalen, romans, stukken en een televisiedrama op haar naam staan. In 1989 ontving Van Dullemen de Anna Bijnsprijs voor haar complete oeuvre.

Als toneelschrijver is Van Dullemen vooral bekend geworden door Schrijf me in het zand, een stuk over incest. Schrijf me in het zand is opgevoerd in Duitsland, Noorwegen, Zweden, Italië, Zwitserland, Australië, Israël, Groot-Brittannië, België en Turkije en werd in 1992 uitgezonden op de Duitse televisie.

In 1999 werd Inez van Dullemen de Victorine Heffing Award, de culturele onderscheiding van de stad Den Haag, toegekend voor haar gehele oeuvre.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij zij geregistreerd werd in de Productiedatabase als auteur , alsmede haar overige bijdragen aan voorstellingen

 
Bacchanten '71 - Holland Festival - 1971-06-16
God op aarde - Toneelgroep De Appel - 1972-10-27
De vrouw met de vogelkop - Stichting Toneelgroep Zondag - 1985-04-25
Stracciatella speelt Truus - Sweat Produkties - 1986-11-21
De vrouw met de vogelkop - Sweat Produkties - 1987-02-04
Schrijf me in het zand - Theater van het Oosten - 1989-09-29
Labyrint - Toneelgroep De Appel - 1992-03-19
Hert verhaal van Hester - Bureau Barel - 2016-06-10

Bibliografie

Prijs

Bronnen