De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Foto: Hans Gerritsen

In and out, 2008. Foto: Hans Gerritsen. Collectie Theater Instituut Nederland.

Dans in de stad!

Dansfoto's sieren straatbeeld van Maastricht.

Belangrijke foto's uit de Nederlandse dansgeschiedenis duiken op in alle hoeken en gaten van Maastricht: in verenigingsgebouwen, cafés en op straat. De hoofdstad van Limburg is van 27 september tot en met 9 oktober expositieruimte voor 'Dans in de Stad!'. Burgemeester Onno Hoes koos vijf dansfoto's die het straatbeeld van zijn stad zullen sieren. De foto's zijn afkomstig uit de collectie van Theater Instituut Nederland (TIN) en laten uiteenlopende dansstijlen zien van 1946 tot nu. De expositie 'Dans in de Stad!' is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Dansdagen.

"Dans is de ultieme controle over het menselijk lichaam. In mijn fotokeuze wilde ik dat tot uitdrukking brengen. En dans is een vorm van expressie die past bij Maastricht. Van ingetogen elegantie in de theaters, tot uitbundig explosief in de straten tijdens een volksfeest als carnaval. Kortom, Maastricht is dans!", aldus burgemeester Onno Hoes.

Dit is foto nr. 4. Zie ook:

Informatie

In and out

Introdans Ensemble voor de Jeugd

Seizoen: 2008/2009

Trefwoorden: Modern ballet

Choreografie: Hans van Manen

Kostuums: Keso Dekker

Decorontwerp: Keso Dekker

Lichtontwerp: Jan Hofstra

Muziek: Laurie Anderson, Nina Hagen

Uitvoerenden: Tamara Beudeker, Daniëlle Clarijs, Raoul Dumas, Lazaro Godoy, Mendy Kunz, Iris Possen, Carola van Rijn, John Sandurski, Niran Straub, Nao Tokuhashi, Marck Wolters, Sander Zijlstra

Over de voorstelling

In 2008 danst Introdans Ensemble voor de Jeugd het ballet In and Out, onder andere tijdens het openingsprogramma van het Erasmus Festival, in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch. Het Erasmus Festival staat dat jaar in het thema De Nieuwe Kosmopoliet. Binnen dat thema is een openingsvoorstelling samengesteld waarin Introdans Ensemble voor de Jeugd, Het Internationaal Danstheater en Nederlands Dans Theater samen optreden met ‘Slapstripstick’, zes komische dansen voor jeugd. Introdans Ensemble voor de Jeugd presenteert in die voorstelling het swingende ballet In and Out van Erasmusprijs-winnaar Hans van Manen.

In Trouw (29/10/08) schrijft Anita Twaalfhoven: ‘(…) ’Slapstripstick’ sluit af met ’In and Out’ van Hans van Manen uit 1983. Bij Introdans lijkt het geknipt voor een jong publiek. Op muziek van Nina Hagen en Laurie Anderson spelen de dertien dansers een virtuoos bewegingsspel in strakke lijnen rond een serie smalle kamertjes op het toneel. Als ze daar één voor één in een eindeloos lijkende reeks in verdwijnen, is het haast een tovertruc.’

In 8Weekly (20/10/08) schrijft Moon Saris : (…) En de strakke, klassiek-moderne blik op de jeugd in drie pashokjes annex liften annex strandhuisjes in In and out van Hans van Manen. Ze werken bij tijd en wijle heerlijk op de lachspieren, misschien bij de kleintjes om andere redenen dan bij de grote mensen, maar hoe dan ook bij allebei.


Bronnen