Il barbiere di Siviglia

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een bekende en populaire opera buffa in twee akten van Gioacchino Rossini op een Italiaans libretto van Cesare Sterbini, gebaseerd op de Franse comedie Le Barbier de Séville uit 1775, geschreven door Pierre Beaumarchais.

De opera ging in première op 20 februari 1816 in het Teatro Argentina te Rome, echter onder de titel: Almaviva, o sia L'inutile precauzione; dit vermoedelijk om de verwarring te vermijden met eerder geschreven opera's met de titel Il barbiere di Siviglia, eveneens gebaseerd op het werk van Beaumarchais. De meest bekende van deze eerder geschreven werken is van Giovanni Paisiello uit 1782.

Voor meer getailleerde informatie over de inhoud van deze opera, de muziek, de verdere uitvoeringsgeschiedenis etc. zie wikipedia in het Nederlands of iets uitgebreider in het Engels

In het Engels staat deze opera ook bekend als The Barber of Seville, in het Frans: Le Barbier de Séville. In het Nederlands komt men de vertaling tegen: De barbier van Sevilla.

Voor Nederland zijn de volgende nieuw producties of gereviseerde hernemingen geregistreerd door zowel buitenlandse als Nederlandse gezelschappen sinds de 2e wereldoorlog.