De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Igone de Jongh.jpg


Bron foto: website Het Nationale Ballet

NaamIgone de Jongh
Geboren1979
Haarlem
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
IMDb-profiel
VIAF-profiel


Biografie

Igone de Jongh (1979) is een Nederlandse balletdanseres en haar carrière lang verbonden aan Het Nationale Ballet.

Zij groeide op in Haarlem en volgde na haar middelbare school de Nationale Balletacademie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en de opleiding van de Royal Ballet School in Londen. In 1996 kreeg ze een aanstelling bij Het Nationale Ballet te Amsterdam als élève. In 2003 werd ze bij het gezelschap bevorderd tot Eerste soliste.

De Jongh danste al vele hoofdrollen bij Het Nationale Ballet. In haar loopbaan won ze in 1996 de Arnold Haskell Award voor veelbelovende jonge danser. In 2002 won ze de Aanmoedigingsprijs van de Stichting Dansersfonds en in datzelfde jaar kreeg ze de Alexandra Radius Prijs.

In 2016 ontving Igone de Jongh De Gouden Zwaan voor haar grote bijdrage aan de Nederlandse dans. De dansjury omschreef Igone de Jongh als ‘gepassioneerd, geëngageerd, hard werkend, technisch briljant en qua interpretatie onnavolgbaar’. Daarmee dient ze ook de Nederlandse dans. ‘Ze is een voorbeeld voor velen, een inspiratiebron voor ambitieuze Nederlandse dansers, ze is de verpersoonlijking van de internationale kwaliteit die ons kleine landje kent’, aldus de jury.

Ter gelegenheid van haar 20 jarige jubileum als danseres werd zij voorts in 2016 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Dans

Een chronologisch en alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Trivia

Igone de Jongh is getrouwd met ex-collega Mathieu Gremillet die van 2002 tot en met 2012 bij HNB danste.

Bronnen