De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ide van Heiningen.jpg

NaamIde van Heiningen
BeroepMimespeler, Regisseur
TrefwoordenMime

Biografie

Reeds tijdens zijn mime-opleiding startte Ide van Heiningen Technische Theatergroep Perspekt (1968) en liet zich inspireren door Oostelijke gezelschappen als de Akademia Ruchu, Kantor, Wisnjevski en Laterna Magica. Ide: "Het avantgardistische bewegingstheater in Oost-Europa was zeer vormgericht, het hanteerde de scenografie als totaalconcept. Perspekt ging ook daarvan uit. Dat betekende dat wij als eersten in voorstellingen nauwe samenwerking zochten met theatertechnici zochten, en dat op een heel democratische manier. Daarmee maakten we vrienden voor het leven."

In 1983 richtte hij Mimestudio Haarlem op.

Omstreeks 1985 werd hij directeur van het voormalige Nederlands Mime Centrum. Daarna richte hij De Stichting MAPA - Moving Academy for Performing Arts op, een Nederlands initiatief gericht op ondersteuning en ontwikkeling van jonge theatermakers in Oost-Europa. De activiteiten zijn praktijkgericht en beogen de kunstenaars tot zelfstandige theatermakers te vormen.

Theater/Dans/Mime

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een mimografie van haar

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het licht

Idem voor de productie

Idem voor de instudering door hem

Bronnen