De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ida Wasserman 92229.jpg


Foto Lemaire en Wennink/MAI.

NaamIda Wasserman
Geboren15 januari 1901
Antwerpen
Overleden22 januari 1977
Leiden
BeroepActeur

Biografie

Ida Wasserman doorliep de toneelklas van het Koninklijk Vlaamsch Conservatorium te Antwerpen, waar zij in 1921 eindexamen deed. In datzelfde jaar debuteerde zij bij het gezelschap Koninklijke Nederlandsche Schouwburg in Antwerpen. Tot 1940 speelde zij onder directie van Dr. Oskar de Gruyter, Willem Benoy en Joris Diels. Haar eerste kennismaking met het Nederlands toneel vond plaats in 1926 bij het Rotterdamsch Tooneel onder Frits Tartaud. In 1927 speelde zij een gastrol bij Louis de Vries. Tijdens de oorlogsjaren heeft zij niet gespeeld. In 1946 nam zij een engagement aan bij het Residentie Tooneel van Dirk Verbeek. In 1947 trad zij toe tot de De Haagsche Comedie, het gezelschap waar zij tot het einde van haar carrière deel van zou uitmaken (tot 1972). In deze periode heeft zij ruim vijftig grote rollen vertolkt in zowel het klassieke als het moderne repertoire.

Op 18 november 1961 vierde zij haar 40-jarig toneeljubileum als Ljoebow Andrejewna in "De kersentuin" van Tsjechov. Op 1 september 1972 vierde zij haar 50-jarig jubileum als Helen Shaw in "Ter ere" van David Storey. Ida Wasserman was Ridder in de Orde van Oranje Nassau en Ridder in de Kroonorde van België. In de jaren 1956 en 1959 ontving zij de hoogste toneelonderscheiding die ons land kent: de Bouwmeesterprijs. In de seizoenen 1958-1959, 1961-1962 en 1963-1964 werd zij door de lezers van het Nederlands Theaterjaarboek uitgeroepen tot actrice van het jaar. In 1975 wijdde de Haagse Kunststichting een eretentoonstelling aan Ida Wasserman.

Enkele grote rollen die zij speelde waren Viola in "Driekoningenavond" van Shakespeare, Desdemona in "Othello" van Shakespeare, Lola in "M'n kleine Sheba kom terug" van Inge, Essi in "The great Sebastians" van Lindsay en Crouse, Phoebe Rice in "De humorist" van Osborne, Nora Melody in "De dag van Talavera" van O'Neill, Johanna de Waanzinnige in "De Kardinaal van Spanje" van Henri de Montherlant, Laura in "De schaduw van twijfel" van Norman King, Mary Tyrone in "Tocht naar het duister" van O'Neill, Nommsen in "De meteoor" van Friedrich Dürrenmatt, Hilde Latymer in "Lied in de schemering" van Noel Coward, Meg in "Het verjaardagsfeest" van Pinter, Carlotta in "Vriend Antoine" van Anouilh en de echtgenote in "'t Is voorbij" van Edward Albee. Ida Wasserman was gehuwd met acteur, regisseur en toneelleider Joris Diels.

In Hengelo en Spijkenisse is een straat naar haar genoemd.

Theater

Een overzicht van de première voorstellingen waarin Ida Wasserman speelde, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie Voorstellingen

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen