De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamIJf Blokker
Geboren2 september 1930
Den Helder


IJf Blokker (Den Helder, 2 september 1930) is een Nederlands acteur.

Blokker begon zijn carrière als drummer. Hij gaf drumles aan Jan Keizer van de band BZN. Hij kreeg in de jaren zeventig bekendheid door de rol van Barend Servet in achtereenvolgens de televisieshows "De Fred Haché Show", "Barend is weer bezig!" en "Van Oekel's Discohoek". De shows, gemaakt door Wim T. Schippers en uitgezonden op de Nederlandse televisie door de VPRO, veroorzaakten nogal wat ophef door blote danseressen en andere figuranten, gevloek en absurde humor. Als Barend Servet haalde Blokker in 1973 de Nederlandse Top 40 met het nummer "Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan?".

Als acteur was Blokker verder te zien in bijrollen in "Zeg 'ns Aaa", "SamSam", en de film "Pompy de Robodoll", "Seth & Fiona" en "Filmpje!". In een televisiebewerking uit 1990 van het toneelstuk Eva Bonheur van Herman Heijermans speelde Blokker de rol van effectenmakelaar Mijpel.

In de jaren tachtig presenteerde hij het VPRO natuurprogramma Puur Natuur. In 1987 was Blokker de commentaarstem bij het AVRO-televisieprogramma Prijs je rijk met Fred Oster als presentator. Ook is hij bekend als bierkenner en als striptekenaar.

Op 15 november 2007 nam Blokker in het Noordbrabants Museum de zojuist uitgekomen dvd-box van de Fred Haché Show in ontvangst.

Biografie

Pseudoniem: Servet, Barend

IJf Blokker is van huis uit slagwerker. Hij kreeg een opleiding aan de Muziekschool en oefende dit beroep uit van 1948 tot 1973. Hij had vaste engagementen bij diverse orkesten, werkte 3 jaar in Duitsland, 6 jaar bij de Sleeswijk Revue en nog eens 3 jaar in het orkest bij Ted de Braak. In 1971 had hij zich inmiddels ontpopt als acteur in de Fred Haché-show (als Barend Servet), met het gevolg dat er direct daarna een Barend Servet-show kwam (beide VPRO-tv 1971/74). Hij ging meewerken aan hoorspelen, de tv-taalcursus "Ik heb u lief, mijn Nederlands" en nasynchronisaties. Hij presenteerde voor de VPRO-televisie in 1980/81 en 1982/83 het programma "Puur natuur" en maakte enkele singles ("Tok", "Hoe kan dat nou", "Waar moet dat heen", "Mijn thee" en "ABC"). Daarnaast is hij actief als strip-, portret- en reclametekenaar.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen