Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


In 1981 formeren Huub van der Lubbe, broer Hans van der Lubbe, Jan Robijns, Arthur Ebeling en Christiaan Muiser de band "Big Shot and his Rocking Guns". In 1985 verscheen van deze band een lp onder de zelfde naam vol met Engelstalige Rock 'n' Roll nummers, deels zelf geschreven, deels covers. In 1996 traden ze nog eenmaal op in Amsterdam. Tegelijkertijd beginnen Huub en Hans samen met Pim Kops, Antonie Broek en Nico Arzbach de Nederlandstalige band De Dijk. In 1986 speelt Van der Lubbe in de Oscarwinnende film De Aanslag.

Hij maakt deel uit van de drie leden tellende dichtclub Concordia. In 1995 werden zijn liedteksten gebundeld in Melkboer met de blues. In 2003 verscheen zijn dichtbundel Geregeld leven. Van Concordia verscheen in 2004 de bundel Versterkte Gedichten. In 2010 kwam zijn dichtbundel Guichelheil uit en voert hij samen met Jan Robijns voor de tweede maal de voorstelling Solo met Jan op, de eerste keer was in 2008.

Voor de editie 2010 van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd fungeert Van der Lubbe als jurylid. De jury zal uit de 100 beste gedichten een top-20 selecteren uit anoniem ingezonden gedichten, door zowel amateurs als professionele dichters; de uitslag zal bekend worden gemaakt op de vooravond van gedichtendag 2011. Huub van der Lubbe is gehuwd met Teuntje Klinkenberg, regisseur en schrijver.

Van der Lubbe beschouwt zichzelf als een antikapitalist.


Huub van der Lubbe heeft bijgedragen aan 23 productie(s).

Huub van der Lubbe heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Huub van der Lubbe heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Sneeuwwitje Regie Theatergroep Carrousel 1980/1981 12 maart 1981 Huub van der Lubbe
Echte liefde? Shakespeare on Soul Vertaling Stichting Urban Myth 2007/2008 22 februari 2008 Jörgen Tjon A Fong
De man van la Mancha Vertaling Stichting Theateralliantie 2023/2024 17 december 2023 Ruut Weissman
Vreemd genoeg Auteur (schrijver libretto, scenario) Marijke Nekeman 1987/1988 2 oktober 1985
Veldheren Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Toneelschuur Producties 1996/1997 26 september 1996 Titus Muizelaar, Jolien Wanninkhof
8 Zeer korte toneelstukken Auteur (schrijver libretto, scenario) Het Zuidelijk Toneel 2013/2014 26 oktober 2013 José Kuijpers, Matthijs Rümke, Ignace Cornelissen, Martine Manten, Greg Nottrot, Lisah Baert, Marlène Kenens, Eva Nijs, Anika Abbing
Lieve, lieve mensen Uitvoerende zang & M, Studio S T 6 juni 2005
De vervolging en de moord op Jean Paul Marat Uitvoerende Handke-Weiss Gezelschap 1975/1976 14 november 1975
De ontdekking Uitvoerende Holland Festival 1979/1980 2 juni 1980 Bruce Gray
Pol Uitvoerende Ro Theater 1987/1988 14 april 1988 Antoine Uitdehaag, Jos Thie
Een vreemde liefde Uitvoerende Stadsschouwburg Amsterdam 1989/1990 19 januari 1990 Edwin de Vries
Hommage aan Ramses Shaffy: 30 jaar Shaffy Chantant Uitvoerende Amsterdams Kleinkunst Festival 1993/1994 20 maart 1994
Fidessa Uitvoerende Stichting Blond & Blauw 2002/2003 18 juli 2003 Michael Helmerhorst
Lieve, lieve mensen Uitvoerende & M, Studio S T 6 juni 2005
Lieve, lieve mensen Uitvoerende Studio S T & M 2004/2005 6 juni 2005
De Kleine Komedie presenteert Uitvoerende De Kleine Komedie, Amsterdam 2011/2012 16 oktober 2011
We hadden liefde, we hadden wapens Uitvoerende Stichting Urban Myth 2016/2017 28 januari 2017 Jörgen Tjon A Fong
Annie M.G. in Carré Uitvoerende Stichting Carré Theaterprodukties 2018/2019 12 november 2018
Wit konijn rood konijn Uitvoerende 2020/2021 13 maart 2021
De man van la Mancha Uitvoerende Stichting Theateralliantie 2023/2024 17 december 2023 Ruut Weissman
O die zee Liedteksten Stichting Theater De Wegwijzer 2014/2015 5 augustus 2014 Tom de Ket
Maak van je shit een hit Liedteksten Mira van der Lubbe 2018/2019 12 januari 2019 Timothy de Gilde
Zoveel ik kan Muziek Theatergroep Aluin 2004/2005 26 juni 2005
Wilde lucht Muziek Anne van Veen 2010/2011 29 januari 2011 Ria Marks
Maak van je shit een hit Muziek Mira van der Lubbe 2018/2019 12 januari 2019 Timothy de Gilde
Dr. Faustus Muzikale uitvoering De Nederlandse Opera 1984/1985 18 april 1985 Charles Hamilton
Huub van der Lubbe live in Sint Anthonis.


Film

  • 1978 - Dag Dokter - Maxim
  • 1983 - Brandende liefde Kees van de Plasse
  • 1983 - Transport - Trucker
  • 1986 - De Aanslag - Fake Ploeg
  • 1988 - Medisch Centrum West - Steven Bijlsma (1988)
  • 1989 - Onno 23
  • 1990 - Een Vreemde Liefde
  • 1990 - Passagiers
  • 1990 - Han de Wit - Zeeman
  • 1992 - Rooksporen
  • 1992 - De Bunker - Wolting
  • 1998 - Wij, Alexander - Anarchist Ferdinand
  • 1998 - Kussen
  • 2001 - The Last Words of Dutch Schulz - Charles 'Charlie the Bug' Workman
  • 2001 - R.I.P. - Zombie
  • 2003 - Baantjer: De Cock en de moord op Elvis - Johnny Black
  • 2004 - Ver weg - Brad
  • 2006 - Johan - Jurylid
  • 2006 - 't Schaep met de 5 pooten - Schipper Willem
  • 2010 - Annie MG - Verhuizer

Discografie

Als "Big Shot and his Rocking Guns"

  • 1985 - Big Shot and his Rocking Guns (10" lp)

Als Huub van der Lubbe

  • 2008 - Solo met Jan (over de vriendschap met pianist Jan Robijns, incl. boek)

Huub van der Lubbe speelde ook in "De man met de Hoed", een zeven-delige jeugdserie voor de VPRO over een illusionist die een dubbelleven leidt als gokker. Hij speelde daarin een Griekse beeldhouwer.

Voor de film Toy Story en Toy Story 2 zijn de Nederlandstalige liedjes gezongen door Huub van der Lubbe:
Ik ben jouw beste vriend (Huub), Vreemd spel (Huub), Ik sla nooit mijn vleugels meer uit (Huub), Andy's verjaardag, Soldaten ingerukt, Cadeautjes, Buzz, Sid, Woody en Buzz, Sid's speelgoed, Woody is weg, Het grote moment, Samen staan we sterk, Op stap, Tot aan de sterren en daar voorbij. Op 20 november 2009 zong Huub van der Lubbe in een aflevering van Sesamstraat het liedje Trappetje naar de maan (tekst Judith Nieken, muziek Henny Vrienten) samen met het karakter Tommie.

Bibliografie

  • 1995 - Melkboer met de blues (liedteksten)
  • 2003 - Geregeld leven (dichtbundel)
  • 2004 - Versterkte Gedichten (dichtbundel Concordia)
  • 2008 - Solo met Jan (over de vriendschap met pianist Jan Robijns, incl. cd)
  • 2010 - Guichelheil

Bronnen