Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Huub van der Lubbe live in Sint Anthonis.

Huub van der Lubbe (1953) is een Nederlands acteur, dichter en zanger van de popgroep De Dijk.

Biografie

In 1981 formeren Huub van der Lubbe, broer Hans van der Lubbe, Jan Robijns, Arthur Ebeling en Christiaan Muiser de band "Big Shot and his Rocking Guns". In 1985 verscheen van deze band een lp onder de zelfde naam vol met Engelstalige Rock 'n' Roll nummers, deels zelf geschreven, deels covers. In 1996 traden ze nog eenmaal op in Amsterdam. Tegelijkertijd beginnen Huub en Hans samen met Pim Kops, Antonie Broek en Nico Arzbach de Nederlandstalige band De Dijk. In 1986 speelt Van der Lubbe in de Oscarwinnende film De Aanslag.

Hij maakt deel uit van de drie leden tellende dichtclub Concordia. In 1995 werden zijn liedteksten gebundeld in Melkboer met de blues. In 2003 verscheen zijn dichtbundel Geregeld leven. Van Concordia verscheen in 2004 de bundel Versterkte Gedichten. In 2010 kwam zijn dichtbundel Guichelheil uit en voert hij samen met Jan Robijns voor de tweede maal de voorstelling Solo met Jan op, de eerste keer was in 2008.

Voor de editie 2010 van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd fungeert Van der Lubbe als jurylid. De jury zal uit de 100 beste gedichten een top-20 selecteren uit anoniem ingezonden gedichten, door zowel amateurs als professionele dichters; de uitslag zal bekend worden gemaakt op de vooravond van gedichtendag 2011. Huub van der Lubbe is gehuwd met Teuntje Klinkenberg, regisseur en schrijver.

Van der Lubbe beschouwt zichzelf als een antikapitalist.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
De vervolging en de moord op Jean Paul Marat - Handke-Weiss Gezelschap - 1975-11-14
De ontdekking - Holland Festival - 1980-06-02
Pol - RO Theater - 1988-04-14
Een vreemde liefde - Stadsschouwburg Amsterdam - 1990-01-19
Hommage aan Ramses Shaffy- 30 jaar Shaffy Chantant - Amsterdams Kleinkunst Festival - 1994-03-20
Fidessa - Stichting Blond & Blauw - 2003-07-18
Lieve mensen - Studio S T & M - 2005-06-06 Lieve
Lieve, lieve mensen - Studio S T & M - 2005-06-06
De Kleine Komedie presenteert - De Kleine Komedie - 2011-10-16
We hadden liefde, we hadden wapens - Stichting Urban Myth - 2017-01-28

Film

  • 1978 - Dag Dokter - Maxim
  • 1983 - Brandende liefde Kees van de Plasse
  • 1983 - Transport - Trucker
  • 1986 - De Aanslag - Fake Ploeg
  • 1988 - Medisch Centrum West - Steven Bijlsma (1988)
  • 1989 - Onno 23
  • 1990 - Een Vreemde Liefde
  • 1990 - Passagiers
  • 1990 - Han de Wit - Zeeman
  • 1992 - Rooksporen
  • 1992 - De Bunker - Wolting
  • 1998 - Wij, Alexander - Anarchist Ferdinand
  • 1998 - Kussen
  • 2001 - The Last Words of Dutch Schulz - Charles 'Charlie the Bug' Workman
  • 2001 - R.I.P. - Zombie
  • 2003 - Baantjer: De Cock en de moord op Elvis - Johnny Black
  • 2004 - Ver weg - Brad
  • 2006 - Johan - Jurylid
  • 2006 - 't Schaep met de 5 pooten - Schipper Willem
  • 2010 - Annie MG - Verhuizer

Discografie

Als "Big Shot and his Rocking Guns"

  • 1985 - Big Shot and his Rocking Guns (10" lp)

Als Huub van der Lubbe

  • 2008 - Solo met Jan (over de vriendschap met pianist Jan Robijns, incl. boek)

Huub van der Lubbe speelde ook in "De man met de Hoed", een zeven-delige jeugdserie voor de VPRO over een illusionist die een dubbelleven leidt als gokker. Hij speelde daarin een Griekse beeldhouwer.

Voor de film Toy Story en Toy Story 2 zijn de Nederlandstalige liedjes gezongen door Huub van der Lubbe:
Ik ben jouw beste vriend (Huub), Vreemd spel (Huub), Ik sla nooit mijn vleugels meer uit (Huub), Andy's verjaardag, Soldaten ingerukt, Cadeautjes, Buzz, Sid, Woody en Buzz, Sid's speelgoed, Woody is weg, Het grote moment, Samen staan we sterk, Op stap, Tot aan de sterren en daar voorbij. Op 20 november 2009 zong Huub van der Lubbe in een aflevering van Sesamstraat het liedje Trappetje naar de maan (tekst Judith Nieken, muziek Henny Vrienten) samen met het karakter Tommie.

Bibliografie

  • 1995 - Melkboer met de blues (liedteksten)
  • 2003 - Geregeld leven (dichtbundel)
  • 2004 - Versterkte Gedichten (dichtbundel Concordia)
  • 2008 - Solo met Jan (over de vriendschap met pianist Jan Robijns, incl. cd)
  • 2010 - Guichelheil

Bronnen