Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Humphrey van Hetten is een Surinaamse regisseur. Hij was in de jaren ’80 als regisseur betrokken bij theatergroep Mofo (Mond). Na de militaire coup van 1980 zette de semi-professionele, militaire groep Mofo toneel in als instrument van de revolutie. Mofo was opgezet vanuit het ministerie van Leger en Politie, om te werken aan ‘doelen die in het verlengde van de revolutie liggen’. In theatervorm zou het politieke beleid vertaald worden naar de massa toe. De groep bracht slechts een beperkt aantal stukken en verdween aan het begin van de jaren ’90. Doordat de groep op semi-professionele basis had gewerkt en voor hun training beroepsregisseurs en –musici had aangetrokken, zou Mofo echter een grote uitstraling hebben. Een aantal van haar leden werd actief in andere groepen.

In 1984 was Van Hetten regisseur bij het volkstoneelgezelschap Swit’Famiri.

In 1987 richtte Van Hetten samen met schrijfster Jolanda Wassenaar de theatergroep A Sa Go op. Hun voorstelling Eén op tien (1990) was geïnspireerd op het gegeven van de vernederende situatie van lange wachtrijen van Surinamers bij het Nederlandse consulaat. Het stuk was opgebouwd uit verhalen over drugs, de uitzichtloosheid in Suriname en de valse verwachtingen ten aanzien van Nederland.

In 2008 kwam Van Hetten in het nieuws doordat hij en enkele andere leden van zijn gezelschap op Schiphol werden aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Hij heeft 17 dagen vastgezeten, maar er zijn geen drugs gevonden. Op deze ervaring baseerde A Sa Go een voorstelling: A bigi tori fu Schiphol.

In 2012 speelde A Sa Go de voorstelling Du nanga leti, na mama fu obia en op 6 juni 2012 ging de voorstellling Bloody Shame (Bloedschande) in première. In het najaar van 2012 viert het gezelschap zjin vijfentwintigjarige bestaan.

Foto's

Du nanga leti na mama fu obia IMG 3117.jpg Du nanga leti na mama fu obia IMG 2552.jpg

Links: Rafael Achthoven en Romano Hardy in Du nanga leti, na mama fu obia (2012). Rechts: Rocky Marciano (Lieve Rocky), Jolanda Wassenaar, Jerrel Vierklau, Johnny Sprokkelman, Marilva Holt (v.l.n.r.) in Du nanga leti, na mama fu obia (2012). Fotograaf onbekend. Collectie Humphrey van Hetten, Suriname.

Theater/Dans

Vooralsnog zijn er geen voorstellingen geregistreerd in de Productiedatabase waaraan zijn naam is verbonden.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • 'Een geschiedenis van de Surinaamse Literatuur' van Michiel van Kempen, De Geus, 2003.