Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Huis aan de Werf.JPG

NaamHuis a/d Werf, Utrecht
Latere naamHet Huis Utrecht, Utrecht
PlaatsUtrecht
TypeTheatergebouw
 Website


School werd theaterhuis

In 1896 werd aan de Boorstraat 107 in Utrecht een katholieke basisschool gebouwd waarvan de architectuur bij de Dienst Gemeentewerken lag. In 1992 werd het verbouwd tot theater naar ontwerp van Eric A. Hulstein en S. Umberto Barbieri in opdracht van de Gemeente Utrecht en Huis a/d Werf. De opening was in september 1992 met een presentatie van kleine projecten en activiteiten overeenkomstig het doel van Huis a/d Werf; een werkplaats voor jonge theatermakers. In 2002-2003 vond een ingrijpende renovatie plaats o.l.v. Architectenbureau Jaap Dijkman. Uiterlijk bleef het gebouw een typisch 'schoolgebouw', binnen bleven de originele bouwkundige elementen behouden.

Het theater heeft verschillende vlakke vloer zalen: de grote zaal (170 zitplaatsen, speelvlak 110 m2), de Koepelzaal (65 zitplaatsen, rond speelvlak 54m2) en 3 studio's waarvan een met 50 zitplaatsen.

Huis aan de Werf, de plek waar jarenlang Festival aan de Werf werd geproduceerd, heeft een nieuwe bestemming gekregen: onder de naam Het Huis Utrecht worden ruimten verhuurd en faciliteiten geboden ter ondersteuning van podiumkunsten en andere culturele activiteiten.

Premieres

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan in deze locatie en als zodanig zijn geregistreerd.

Idem de voorstellingen onder de naam Theater aan de Werf, Utrecht

Zie ook het overzicht van de voorstellingen die in het kader van en binnen het huis en door festival in première zijn gebracht, danwel waarin het festival als co-producent is opgetreden.

Zie voorts ook de voorstellingen onder de naam Festival Theater aan de Werf en idem de voorstellingen onder de naam Festival a/d Werf.

Website

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007
  • Huis a/d Werf