Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamHetveem theater, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal


Informatie

Het gebouw van het Veem theater is gevestigd boven in het voormalige pakhuis Het Veem aan het IJ. Het hoofdgebouw, het Oranje Nassau Veem werd in 1898 (het kroonjaar van Wilhelmina, vandaar de naam) gebruikt voor opslag van Nederlandse koloniale waren. Later werd het aan de westzijde uitgebreid met een iets kleiner kopgebouw. Na jaren leegstand werd het in 1981 gekraakt met als doel er betaalbare werkruimte te vestigen. In gedeelten werd het gebouw verbouwd. De laatste fase vond plaats in 1997.

Het pakhuis is eigendom van Werkgebouw Het Veem en huisvest naast het theater kleine bedrijven en kunstenaars. Er is een expositieruimte en het Veemcafé op de derde etage dat ook als theaterfoyer wordt gebruikt. Het Veemtheater en het Veem producties, of wel ‘theater van weinig woorden’, ontwikkelde zich sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw tot een werkplaats, productiehuis, presentatiepodium en laboratorium van eigentijds mimetheater. Er zijn 92 zitplaatsen en het oppervlak van de vlakke speelvloer is 120 m2.

Premieres

Zie Voortellingen die in dit theater in première zijn gegaan

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007