Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamHetty Paërl
Volledige naamEverarda Ernestina Maria van Driel
Geboren16 juni 1932
Wijhe
Overleden28 mei 2020
BeroepPoppenspeler
Disciplinepoppenspel
VIAF-profiel


Biografie

Hetty Paërl (1931-2020) was een Nederlands poppenspeelster. Zij was voorts historicus en onderzocht de oorsprong van het poppenspel, waarover ze publiceerde en illustreerde.

Zij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie. Vanaf 1966 werkte Hetty als boekillustrator. Sinds 1979 kwam haar focus te liggen op het onderzoek doen naar de geschiedenis en de oorsprong van het Europese volkspoppenspel. Vooral het personage van Jan Klaassen trok haar aandacht; over hem schreef ze een tiental boeken, verschillende artikelen en maakte ze vele illustraties. Ook de Napolitaanse Pulchinella trok haar aandacht. Haar onderzoeksresultaten publiceerde ze in vele boeken, artikelen, schilderijen en illustraties.

Tevens was Hetty twintig jaar lang betrokken bij het Poppenspe(e)lmuseum, waarmee ze haar kennis en creativiteit deelde. Zie hier haar verdere cv op de website van dit museum.

In 2011 werd Hetty door de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel geëerd met de NVP-UNIMA erespeld. De UNIMA (Union Internationale de la Marionette; Wereldorganisatie van poppenspelers) maakte haar op 30 mei 2016 erelid/Honorary Member of UNIMA.

Hetty strijdde, samen met haar echtgenoot Eric, sterk tegen het kolonialisme in Suriname. Ze schreef hiervoor verschillende pamfletten, publicaties en boeken, waaronder De geschiedenis van Suriname: vertald en getekend.

Theater/Dans

Vooralsnog zijn er geen voorstellingen geregistreerd in de Productiedatabase waaraan haar naam is verbonden.

Zie ook

Een hommage naar aanleiding van haar overlijden op de website van het poppenspelmuseum, met onder andere vele links naar diverse artikelen, illustraties, briefkaarten, posters, schilderwerk en objecten van haar hand.

Bronnen

  • website De Volkskrant, in memoriam.