Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Het goud van Xian door Het Internationaal Danstheater

In 1990 onderzocht de artistieke leiding van Het Internationaal Danstheater tijdens een grote researchreis de dans- en muziekculturen van de volkeren die nu langs de Zijderoute leven. Het was de uitgebreide voorbereiding voor de productie 'Dansend langs de ZijdeRoute' die zowel in de pers als bij het publiek zeer goed ontvangen werd. Sinds die eerste researchreis zijn er nog vele gevolgd. Steeds is nieuw fascinerend materiaal gevonden, zowel voor de programma's die op dat moment voorbereid werden zoals 'Moeder India' en 'De Ziel van de Zwarte Zee', maar ook voor een nieuwe 'Zijderoute'. Dat nieuwe materiaal, het materiaal van de eerste researchreis en 'Dansend langs de ZijdeRoute' vormen de basis voor de nieuwe productie 'Het Goud van Xian'.

De Zijderoute loopt van Zuid-Europa, via Klein-Azië naar het onherbergzame gebied van de Takla Maka en de Gobi-woestijn. Gedurende ruim 15 eeuwen trokken handelskaravanen langs deze 15.000 km lange route tussen Europa en Centraal China. Zo drongen boeddhisme en christendom door tot in China. Langs de Zijderoute werd, met het kromzwaard in de hand, de islam gevestigd.


Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
  Rolverdeling en uitvoerenden

  NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


    Muzikale uitvoering: Jelle van Herwijnen, Nelu Fieraru, Willem Raadsveld, Dick Nijland, Ellen van Vliet, Floor Minnaert en Jan Rokyta

    Vastlegging    Bronnen