Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Geenaffiche.png

TitelHet eigen bloed
ProducentToneelgroep Oostpool
DisciplineToneel
OnderwerpNederland
Premièredatum19 januari 2008
Seizoen2007/2008
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: Voormalig Zendgebouw Radio Kootwijk, Kootwijk.
Foto Antoinette Mooy

Informatie

Het eigen bloed van Peer Wittenbols

Toneelgroep Oostpool

Seizoen: 2007/2008

Trefwoorden: Nederland

Regie: Rob Ligthert

Dramaturgie: Martine Manten

Productie: Janny Vos

Kostuums: Carla van Heeckeren van Brandsenburg

Decorontwerp: Matt Vermeulen

Lichtontwerp: Tom Verheijen

Muziek: Wim Selles

Uitvoerenden: John Buijsman, Heidi Arts, Romijn Conen, Tim Murck, Marcel Osterop

Over de voorstelling

Het Eigen Bloed is de nieuwe Hit&Run productie van Toneelgroep Oostpool, exclusief gepresenteerd in rijksmonument Radio Kootwijk vanaf 19 januari 2008. Het Eigen Bloed is geschreven door huisschrijver Peer Wittenbols en geregisseerd door Rob Ligthert. Zij dalen in Het Eigen Bloed af naar de vermeende oorsprong van Het Kwaad: de moord van Kaïn op Abel.

"Ben ik mijn broeders hoeder?", vroeg de schuldige Kaïn, die zojuist de eerste (broeder)moord in de geschiedenis van de mensheid had gepleegd. Zijn motief was onduidelijk: wraak zegt de een, pure frustratie zegt de ander. Erfzonde, vindt een derde.

Het stuk vertrekt waar het bijbelverhaal van Kaïn en Abel (Genesis 4) ophoudt.Set is de derde zoon van Adam en Eva. Hij scheelt twintig jaar met zijn broer Kaïn. Zijn ouders hebben hem verboden contact te zoeken met Kaïn. Hij vraagt zich af of hij geboren is ter vervanging van Abel. Omdat hij geen antwoorden krijgt wordt zijn hunkering naar een ontmoeting met het monster allesoverheersend.

Wittenbols en Ligthert dalen af naar de vermeende oorsprong van Het Kwaad. Ze zijn ervan overtuigd dat het herinterpreteren van deze klassieke (bijbel)tekst helpt om de eigen moorddadige tijd enigszins te kunnen begrijpen. Het Kwaad is immers een verzamelnaam voor het bedreigende, de chaos, de beangstigende leegte en verveling. Niet alleen in de maatschappij maar vooral in onszelf.

Externe Links

Bronnen