Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamHet Huis van Bourgondië, Maastricht
PlaatsMaastricht
TypeTheaterzaal


Lagere school werd productiehuis

In opdracht van de Broeders van Beyart werd in 1903 aan Hoogfrankrijk 27 in Maastricht een lagere school gebouwd dat in 1991 werd verbouwd tot theater. Het kreeg de naam van de werkplaats voor toneel die onder de naam Het Kruis van Bourgondië in 1989 was opgericht. In 1998 werd de naam van deze werkplaats gewijzigd in Het Huis van Bourgondië en daarmee kreeg ook het theatergebouw deze naam.

Het theater bestaat uit een vlakke vloer zaal, twee uitgebroken klaslokalen, bood plaats aan 60 bezoekers. Het speelvlak was 24m2. Een kleinere zaal, ook vlakke vloer, had 40 zitplaatsen. Karakteristiek aan het lage, nog bestaande, gebouw is dat het is opgetrokken in donkere baksteen en het zadeldak.

De naam Het Huis van Bourgondië (vanaf 1998 en daarvoor Het Kruis van Bourgondië) was ook de naam van een productiehuis voor toneel en performance dat kansen bood aan jonge theatermakers. Op 31 december 2012 kwam de Rijkssubsidie, in het kader van algemene bezuinigingen, te vervallen en moesten deze activiteiten worden beëindigd. Zie de aparte pagina's Het Huis van Bourgondië en Het Kruis van Bourgondië

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in dit theatergebouw in première zijn gegaan.

Zie ook het alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in dit theatergebouw onder de naam Het Kruis van Bourgondië, Maastricht in première zijn gebracht.

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007
  • Huis van Bourgondië