Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Herre de Vos.jpg


Herre de Vos

NaamHerre de Vos
Volledige naamVos, Herre Frederik de
Geboortedatum2 november 1877
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum17 februari 1948
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepAuteur, acteur, zanger
DisciplineToneel, Muziektheater
TrefwoordenOpera
Externe databases:
DBNL
IMDb
VIAF
Herre de Vos (1877-1948) was een Nederlandse acteur en liedjesschrijver. Hij debuteerde in 1899 als operettezanger in "De dochter van madame Angot" van Charles Lecocq bij het gezelschap Adee en Co, hij zong in de Fransche Opera in Den Haag, trad in Parijs en Londen op met Enrico Caruso, studeerde drie jaar harmonie, contrapunt en compositie aan de School voor Vocale en Dramatische Kunst o.l.v. Cateau Esser en trad als operettezanger jarenlang op in het Rembrandttheater, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel en voor de AVRO-radio. Hij bewerkte operettes ("Als de lente komt"), vertaalde toneelstukken, schreef een groot aantal cabaretteksten, operettes (o.m. "Doornroosje" i.s.m. Pisuisse) en een muzikaal schimmenspel ("De geneeskunde door de eeuwen heen"), componeerde, vertaalde en dichtte levensliedjes en trad zelf ook op als cabaretier en zanger van levensliedjes (o.m. bij Jean Louis Pisuisse).


Herre de Vos heeft bijgedragen aan 112 productie(s).

Herre de Vos heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Herre de Vos heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Trivia

Herre de Vos was gehuwd met Jeannette Christina Petronella Abrams (Amsterdam 4-2-1875 - 7-11-1957 Amsterdam) op 5-6-1902 te Amsterdam.


Bronnen