Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


UploadenAfbeeldingDef.png
NaamHermine Heijermans
Volledige naamHeijermans, Hermine Leendert
BijnaamMinnie Heijermans
Geboortedatum13 september 1902
Geboorteplaats Katwijk aan Zee
Overlijdensdatum8 augustus 1983
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
Externe databases:
DBNL
VIAF

Hermine Heijermans (1902-1983) was een Nederlandse actrice en schrijfster. Zij was de dochter van de toneelschrijver Herman Heijermans en was ruim twintig jaar, tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, actief. Zij speelde onder andere bij de gezelschappen van Eduard Verkade en Willem Royaards. Na de oorlog was zij gemeenteraadslid voor de CPN in Amsterdam en verwierf zij zich faam als journaliste en schrijfster. Zij publiceerde enkele boeken, waaronder een biografie over haar vader "Mijn vader Herman Heijermans" (1973). (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Hermine Heijermans werkte als actrice vaak onder de naam Minny Heijermans. Zij was de dochter van Herman Heijermans en Marie Peers en de moeder van Sant Heijermans, debuteerde in 1921 bij het gezelschap van haar vader, de Tooneelvereeniging, en speelde tot 1938, zij het met forse onderbrekingen. Na de oorlog had zij korte tijd een cabaretgezelschapje, maar grotere bekendheid kreeg zij als schrijfster van een aantal boeken. Zo verschenen van haar hand o.m. de roman "Gevaarlijk leven", een biografie over haar vader onder de titel "Mijn vader Herman Heijermans" en de erotisch getinte "Paren in onvrede" en "De minnaars". In 1976 stelde zij het boekenweekgeschenk "Snikken en smartlapjes" samen. Hermine Heijermans, die na de oorlog o.m. in Amsterdam gemeenteraadslid voor de CPN was, was enige tijd de vrouw van acteur Henri Eerens.


Hermine Heijermans heeft bijgedragen aan 2 productie(s).

Hermine Heijermans heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Hermine Heijermans heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Een kameel gaat door het oog van een naald Uitvoerende Oost-Nederlandsch Tooneel 1929/1930 6 maart 1930 Albert van Dalsum
Menschen in het hotel Uitvoerende Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1930/1931 4 april 1931 Johan de Meester jr.

Bronnen

Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984