Let op: de website is momenteel geblokkeerd voor bewerkingen! Volgens plan kunnen vanaf donderdag 23 mei weer wijzigingen worden doorgevoerd. We werken aan een upgrade van de Theaterencyclopedie; even geduld a.u.b …
Voor vragen en reacties kunt u terecht bij de redactie.


Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamHermine Heijermans
Volledige naamHeijermans, Hermine Leendert
BijnaamMinnie Heijermans
Geboren13 september 1902
Katwijk aan Zee
'Overleden8 augustus 1983
Amsterdam
BeroepActeur
DisciplineToneel
'DBNL-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Hermine Heijermans (1902-1983) was een Nederlandse actrice en schrijfster. Zij was de dochter van de toneelschrijver Herman Heijermans en was ruim twintig jaar, tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, actief. Zij speelde onder andere bij de gezelschappen van Eduard Verkade en Willem Royaards. Na de oorlog was zij gemeenteraadslid voor de CPN in Amsterdam en verwierf zij zich faam als journaliste en schrijfster. Zij publiceerde enkele boeken, waaronder een biografie over haar vader "Mijn vader Herman Heijermans" (1973). (Bron Nederlands Theaterjaarboek).

Hermine Heijermans werkte als actrice vaak onder de naam Minny Heijermans. Zij was de dochter van Herman Heijermans en Marie Peers en de moeder van Sant Heijermans, debuteerde in 1921 bij het gezelschap van haar vader, de Tooneelvereeniging, en speelde tot 1938, zij het met forse onderbrekingen. Na de oorlog had zij korte tijd een cabaretgezelschapje, maar grotere bekendheid kreeg zij als schrijfster van een aantal boeken. Zo verschenen van haar hand o.m. de roman "Gevaarlijk leven", een biografie over haar vader onder de titel "Mijn vader Herman Heijermans" en de erotisch getinte "Paren in onvrede" en "De minnaars". In 1976 stelde zij het boekenweekgeschenk "Snikken en smartlapjes" samen. Hermine Heijermans, die na de oorlog o.m. in Amsterdam gemeenteraadslid voor de CPN was, was enige tijd de vrouw van acteur Henri Eerens.

Theater/Dans

Vooralsnog zijn er geen voorstellingen geregistreerd in de Productiedatabase waarin zijn naam is verbonden is opgetreden.

Bronnen

Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984