De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Henny Jurriëns.jpg

NaamHenny Jurriëns
Geboren21 februari 1949
Arnhem
Overleden9 april 1989
Letellier
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Henny Jurriëns (1949 - 1989) was een Nederlands balletdanser.

Biografie

Op 8-jarige leeftijd begon Henny Jurriëns zijn danscarrière bij Winja Marova en vervolgde zijn balletopleiding aan het Dansacademie van Arnhem waar hij later zelf ook gastlessen zou geven.

Henny Jurriëns was van 1966 tot 1970 bij het Norske Opera Ballet in Noorwegen, waar hij snel de rang van solist bereikte.

In 1970 sloot hij zich aan bij het Het Nationale Ballet van Nederland waar hij naast solist ook balletmeester en coöordinator van de dansschool was. Hij danste de hoofdrollen in vele klassieke balletten, maar ook in eigentijdse choreografieën van bijvoorbeeld Hans van Manen en Rudi van Dantzig. In 1984 werd hij assistent-artistiek leider.

In 1986 werd Henny eerste solist bij het Royal Winnipeg Ballet, in 1988 aanvaardde hij op verzoek van de Raad van Bestuur de functie van Artistiek Directeur.

Enkele maanden later, op 9 april 1989, kwamen Henny en zijn vrouw Judy (zie: Judith James) om het leven door een tragisch auto-ongeluk bij Letellier in Canada.

In 1995 werd in Amsterdam een dans organisatie opgericht die werd vernoemd naar Henny Jurriëns: de Jurriëns Stichting|Henny Jurriëns Stichting die open dans-trainingen biedt voor professionele dansers.

Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

Foto's

Adagio Hammerklavier 106453.jpg

V.l.n.r. Henny Jurriëns, Monique Sand, Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Francis Sinceretti, Sonja Marchiolli in Adagio Hammerklavier, 1973. Foto: Maria Austria/MAI.

Voor, tijdens en na het feest 96698.jpg

V.l.n.r. Sonja Marchiolli, Henny Jurriëns, Marie-Josette Aerts en Lieven Verkruisen in Voor, tijdens en na het feest, 1972. Foto: Particam Pictures/MAI.

Externe Links

Bronnen