De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Hendrik Gerardus Maria Spaan (Heerhugowaard, 30 september 1948) is een Nederlands (sport)journalist, televisiepresentator en columnist.

Biografie

Spaan studeerde Nederlands van 1966-1973 aan de Universiteit van Amsterdam. Hij behaalde zijn eerstegraads lesbevoegdheid, maar maakte hier nooit gebruik van. Tijdens zijn studie was hij redacteur van het studentenweekblad Propria Cures. Zo belandde hij in de journalistiek. Al op 23-jarige leeftijd was hij columnist van Het Parool en het in die dagen gezaghebbende weekblad Haagse Post. Hij publiceerde de dichtbundel ‘Een lach en een traan’, schreef kinderboeken met Guus Luijters en hoorspelen met Ischa Meijer. Ook begon hij in die tijd, midden jaren zeventig, aan een scala van radiowerkzaamheden, waarvan het VPRO-forum met Ischa Meijer, Cees Nooteboom, Mensje van Keulen en Wim T. Schippers het bekendst was.

In 1975 werd hij presentator van het VARA programma ‘Tussen Start en Finish’ dat de Zilveren Reiss Microfoon zou winnen en waarin zijn samenwerking met Harry Vermeegen tot stand kwam. De jaren tachtig waren die van Pisa en Verona: Popie Jopie, Koud Hè, de Gewone Man en het molentje voor Maradona. Die 2: Nieuwe Koeien werd een bekend voetbalprogramma.

Na de breuk met Vermeegen slaagde Spaan er opnieuw in een toonaangevend voetbalprogramma op te zetten; ‘Studio Spaan’ met Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. Hun typetjes waren de inspiratiebron voor het Kopspijkercabaret.

Henk Spaan is een specialist op het gebied van het voetbal. Samen met Matthijs van Nieuwkerk richtte hij in 1994 het ‘voetbalblad voor lezers’ Hard gras op. Met een vaste kern van Van Nieuwkerk, Spaan, Anna Enquist, Herman Koch, Hugo Borst en P.F. Thomése trekt Hard gras al drie jaar langs de Nederlandse theaters.

Henk Spaan schrijft voetbalcolumns voor Het Parool, waarin nog de puntenrubriek verschijnt. Verder heeft Spaan een rubriek in de huis-aan-huis bladen van Wegener.

Henk Spaan publiceerde vier dichtbundels:

  • ‘Een lach en een traan’ (1973)
  • ‘De zoon van Cruijff’ (1995)
  • ‘Maldini heeft een zus’ (2000)
  • ‘De kop van Kuijt’ (2006)

Van hem verscheen een aantal columnbundels en in 2007 het boek ‘Alle dagen voetbal’. In mei 2009 verscheen ‘De rapen zijn gaar’ (Les carottes sont cuites), een boek over zijn huis in Frankrijk.

Theater/Dans

Zie Voorstellingen

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen