De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

La Cenerentola 102224.jpg


Henk Smit met Zehava Gal in La Cenerentola, De Nederlandse Operastichting 1980. Foto: Jaap Pieper.

NaamHenk Smit
Volledige naamHendrik Kornelis (Henk) Smit
Geboren25 mei 1932
Surhuisterveen
Overleden15 juli 2010
Parijs
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera

Hendrik Kornelis (Henk) Smit .

Biografie

Henk Smit (1932 - 2010) was een Nederlandse operazanger in het stemvak bas-bariton. Hij werd geboren in Surhuisterveen, op De Kolk 27. Het huis is later omgebouwd tot een meubelzaak. Thans is er de kledingzaak TerStal (voorheen Bentex) gevestigd. Smit studeerde eerst aan het conservatorium van Toronto. Hij vervolgde zijn opleiding aan het Conservatorium Amsterdam bij Felix Hupka en Hermann Schey. In 1961 hoorde hij bij de prijswinnaars van het Internationaal Vocalisten Concours 's-Hertogenbosch.

Henk Smit begon zijn loopbaan als echte bas. Later zong hij ook dramatische bas-baritonrollen. Hij zong vele operarollen, waaronder Alberich in Das Rheingold van Richard Wagner bij De Nederlandse Opera in 1997. Smit trad ook op in de Salzburger Festspiele.

The Telephone 102491.jpg De telefoon 189931.jpg

Henk Smit en Jenny Veeninga in The Telephone, 1966. Foto: Maria Austria/Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: [[Category:Uitvoerende Henk Smit|Alle voorstellingen van Henk Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Externe links

Bronnen