De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamHenk Boerwinkel
Geboren1937
Alkmaar
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
TrefwoordenMarionetten
IMDb-profiel

Biografie

Henk Boerwinkel (1937), is een Nederlandse poppenspeler. Hij studeerde illustratie en grafiek aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam. In 1963 begon hij met zijn Figurentheater Triangel samen met zijn echtgenote Ans Boerwinkel. Hierin voerde hij verschillende vormen van poppentheater uit. In 1971 kocht Boerwinkel een boerderij in Meppel waarvan hij een deel verbouwde tot theater van waaruit de voorstellingen werden opgevoerd. Door het geven van opvoeringen over de gehele wereld werd het theater bekend.

Nadat in 1991 Ans Boerwinkel stopte met assisteren besloot Henk Boerwinkel na 2222 voorstellingen een laatste compilatievoorstelling te maken van zijn favoriete nummers onder de titel Metamorfosen. Tot 1996 was deze in binnen- en buitenland te zien in theaters. Boerwinkel werd in deze periode geassisteerd door Charlotte Puyk-Joolen.

In 1996 stopte Boerwinkel met tournees in het buitenland en speelt vanaf 1997 uitsluitend nog in het 'Magisch Theatertje' in Maastricht. Dit is een theaterwerkplaats die hij samen met zijn voormalige assistente Charlotte Puyk-Joolen opzette. Boerwinkel woont nog steeds in Meppel.

Erkenning

In 1973 ontving het echtpaar Boerwinkel voor hun culturele verdiensten de Culturele Prijs van Drenthe. In 1986 koos de poppenmaker Jim Henson, zelf bedenker en maker van de Muppetshow, het Figurentheater Triangel uit voor een documentaire over zes beroemde poppenspelers.

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen met een mimografie van hem

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor het licht

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Trivia

Henk Boerwinkel heeft een zoon Jeroen Boerwinkel die vanaf 1988 door zijn vader werd opgeleid in de praktijk van het poppenspel en in 1998 zijn eigen poppentheater oprichtte onder de naam Theater van de Droom

Bronnen