De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Henk-Abbing-fotograaf-onbekend.jpg


Henk Abbing. Fotograaf onbekend.

NaamHenk Abbing
Volledige naamJan Hendrik Abbing
Geboren1931
Amsterdam
Overleden2013
BeroepClown, Poppenspeler
DisciplinePoppenspel
IMDb-profiel
VIAF-profiel
Henk Abbing als clown. Foto:  Heinz Baudert.

Biografie

Henk Abbing (1931 - 2013) was een Nederlandse clown en poppenspeler. Hij groeide op in een kunstzinnig milieu in Amsterdam en was al van jongs af aan geïnteresseerd in beeldende kunst, theater en circus. Nadat hij na zijn een korte periode als volontair bij Ko Arnoldi van het Rotterdams Toneel werkte, vertrok hij in 1950 naar Parijs, waar hij twee jaar klassiek drama studeerde aan het Centre d'Art Dramatique. Daarna trok met met een stel vrienden door Frankrijk langs kermissen en kleine circussen waar zij optraden als clowns. Door kinderverlamming, die hij in die jaren oploopt, kwam aan die loopbaan een einde en moest hij ook zijn droom, om een reizend gezelschap van clowns, balletdansers en acteurs op te richten, laten varen.

Abbing keerde terug naar Amsterdam waar hij als muzikale clown optrad in St. Germain des Prés aan het Thorbeckeplein in Amsterdam. Toen hij door goochelaar Charles Thors gevraagd werd de pauze te vullen met zijn optreden, verzon hij zijn eerste poppenspel: "Clowns, Rovers en Getover" - de premiere was op 19 december 1952. Met zijn echtgenote Francine Abbing, de Franse balletdanseres Francine Chkliar die onder haar meisjesnaam in de periode 1955/59 bij Nederlandse gezelschappen danste, breidde hij het poppenspel uit en zij traden vervolgens samen op onder de naam NIB's Poppenspelcircus - later werd de naam gewijzigd in Burattinicircus.

Henk Abbing. Fotograaf onbekend.
Henk en Francine Abbing vertrokken in 1960 voor een jaar naar Parijs, waar zijn zich aansloten bij Franse poppenspelers zoals Ives en Hélène Joly, Georges Tournaire en Bob Gouges. In Nederland traden Henk en Francine Abbing vanaf 1961 op met theater voor kinderen en volwassenen, onder de naam Théâtre A.

In 1983 schafte Henk Abbing de kast voorgoed af, en speelde hij verder als poppenspeler zonder poppenkast. Hij was daarmee de eerste poppenspeler in Nederland die "buiten de kast" ging optreden.

Als poppenspeler was Henk Abbing zich steeds blijven ontwikkelen, en hij trad ook vaak in het buitenland op.

Henk Abbing overleed in 2013.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor de productie productie

Overig

In de Theatercollectie Bijzondere Collecties UvA (Stichting TiN) bevinden zich hand- en stokpoppen en een poppenkast van Henk Abbing. (afkomstig uit de Stichting Poppenspelcollecties te Rotterdam).

Bronnen

  • Productiedatabase
  • J.J. Bollebakker, G.J.M. Sonnemans, I. Vink, "Theater uit handen. Nederlands poppen- en schimmentheater na 1900. Een collectie", Dordrecht 1992.