Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

StudioGebroed HENDRIK.jpg


Beeld: Martijn Konings

TitelHendrik
ProducentStudio Gebroed
DisciplineToneel
OnderwerpNederland
Premièredatum7 augustus 2012
Seizoen2012/2013
LocatieOp locatie
OpmerkingenLocatie: Fort Crèvecoeur, 's-Hertogenbosch.

Bron: Theatercollectie (Adlib)Context

Aanvullende informatie over deze productie (indien beschikbaar)

Team

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:

Informatie

Studio Gebroed.jpg

Hendrik van Jeroen Konings
Producent: Studio Gebroed
Seizoen: 2012/2013
Trefwoorden: Nederland, Beeldend theater

Team

Regie: Jeroen Konings
Productie: Wendy Moonen, Theaterfestival Boulevard
Kostuums: Ilse Vermeulen
Decorontwerp: Martijn Konings, Jeroen Konings

Uitvoerenden

Ilse Uitterlinden, Michai Geyzen, Maarten Hutten, Thomas Oerlemans, Dion Vincken

Over de voorstelling

Van de vele mooie verhalen die de Bossche geschiedenis rijk is, vertelt Studio Gebroed dat van Frederik Hendrik. Het jonge Bossche gezelschap smeedde daarvoor het Beleg van ’s-Hertogenbosch om tot een beeldende en verhalende voorstelling op een bijzondere locatie. HENDRIK is een groots verhaal met een klein hartje, over angst, verlangen, verraad en verstikkende relaties.

En ineens weet ik het. Zie ik het loepzuiver voor me zweven, een centimeter of vijftig voor mijn neus. Zo groot ongeveer. Mijn eigen angst. Dat is het. Ik ben gewoon bang. Ze hebben gelijk. Ik verschuil me achter mijn moeder. Angst. Ik hou me op de vlakte tegen anderen. Angst. Ik ontloop mijn plichten, laat mijn rechten voor wat ze zijn. Allemaal uit angst. Ik zorg ervoor dat er van mij niet veel wordt verwacht. Dan kan ik ook niet tegenvallen.

Hendrik moet kiezen: een luxe leven in Frankrijk met zijn Maman, zijn broer Maurits opvolgen en de nieuwe leider van Nederland worden, of toch zijn eigen weg volgen. Maar kiezen kan hij niet. Als zijn broer sterft, maken anderen de keuze voor hem en in 1629 verovert hij met veel vernuft de onneembaar geachte stad. Hij bouwt kilometerslange dijken voor en achter zijn troepen, zodat hij niet vanuit de stad of in de rug aanvallen kan worden. Hij verlegt rivieren en pompt moerassen leeg en daarna is één mijn onder de vestingmuur genoeg om de stad op de knieën te krijgen. Onze held kan naar huis, maar is hij nog welkom bij Maman?

HENDRIK is een voorstelling geïnspireerd op de grote koningsdrama’s, waarvoor het publiek werd meegenomen naar het prachtige Fort Crèvecoeur, gelegen aan de Maas bij Hedel.

Bronnen