Help: Het aanmaken van een Persoon-pagina

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar het help-overzicht.

Persoonspagina's

De Theaterencyclopedie bevat tienduizenden pagina's over personen die werkzaam zijn (geweest) in de Nederlandse theatersector. Toch komt het soms voor dat er toch nog geen pagina aanwezig is over een bepaald persoon. Bovendien studeren er elk jaar nieuwe theatermakers af, die op hun beurt ook een plekje in de Theaterencyclopedie verdienen.
Op deze pagina lees je hoe je een persoonspagina aanmaakt en waar je op moet letten.

Let op: Om een nieuwe pagina aan te maken, is het van belang dat je bent ingelogd met je account. Heb je nog geen account? Maak deze dan eerst gratis aan via 'Registreren'.

Het aanmaken van een persoonspagina

Hieronder volgt een stappenplan dat je kan volgen bij het aanmaken van een pagina over een persoon. Onderaan de pagina vind je ook een uitleg in videovorm.

 1. Om een nieuwe persoonspagina aan te maken, ga je naar dit formulier. Daar typ je de naam in van de persoon over wie je een pagina wilt aanmaken. Klik vervolgens op 'aanmaken'. Mocht er al een pagina bestaan met dezelfde naam, dan kom je op deze pagina terecht.
 2. Bestaat er nog geen pagina met dezelfde titel? Dan kom je terecht op een pagina met verschillende lege invulvelden. Hieronder worden de relevante velden besproken:
  1. Naam: hier vul je nogmaals de naam in van de persoon, volgens VOORNAAM ACHTERNAAM
  2. Sorteernaam: hier vul je de naam in volgens ACHTERNAAM, VOORNAAM. Deze gegevens worden onder meer gebruikt voor het maken van lijsten.
  3. Afbeelding: hier kan je de bestandsnaam invullen van de afbeelding die je graag in de infobox wilt zien. Lees hier meer over hoe je een afbeelding op de Theaterencyclopedie kan uploaden.
  4. Onderschrift afbeelding: voeg indien gewenst een onderschrift toe aan de afbeelding.
  5. Volledige naam: hier kan je de volledige naam, inclusief doopnamen, invullen.
  6. Pseudoniem / Bijnaam: indien relevant kan je hier iemands pseudoniem(en) of bijnaam invullen. Let op: maak bij meerdere namen een onderscheid door middel van een puntkomma (;).
  7. Geboortedatum / Overlijdensdatum: vul hier de geboorte- en overlijdensdatum in, in de vorm JJJJ-MM-DD.
  8. Geboorteplaats / Overlijdensplaats: vul hier de geboorte- en overlijdensplaats in.
  9. Geboorteland / Overlijdensland: vul hier de geboorte- en overlijdensland in.
  10. Beroep: vul hier het beroep in. Indien er meerdere beroepen worden ingevuld, onderscheid deze dan door middel van een puntkomma (;).
  11. Discipline: keuze uit de volgende zes disciplines: toneel, dans, muziektheater, amusementsvorm, poppenspel en/of mime. Bij het invullen van meerdere disciplines: maak onderscheid door middel van een puntkomma (;).
  12. Trefwoorden: indien gewenst kunnen hier een of meerdere trefwoorden worden ingevuld, gescheiden door puntkomma's (;). Denk bijvoorbeeld aan cabaret, musical, opera, klassiek ballet, etc.
  13. DBNL/IMDB/VIAF/RKD: indien er een pagina over de persoon aanwezig is in een van deze databases, kan hier de betreffende corresponderende code worden ingevuld.
  14. Website: indien de persoon een eigen website heeft, kan deze hier worden ingevuld, inclusief http:// of https:// aan het begin.
 3. In het vrije tekstveld is vervolgens in te vullen wat verder van belang is. Zie Vrije tekstveld.
 4. Klik op Bewerking ter controle bekijken om te zien of alles er naar wens uitziet.
 5. Klik vervolgens op Pagina opslaan.

Vrije tekstveld

In het vrije tekstveld ben je in principe vrij om nuttige informatie toe te voegen. De Theaterencyclopedie neemt in principe de volgende onderdelen op:

Biografie

De biografietekst begint over het algemeen met iemands naam en beroep. Vervolgens worden de belangrijkste ontwikkelingen uit iemands carrière besproken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • de opleiding
 • vroegere inspiratiebronnen
 • belangrijke rollen of producties waaraan iemand heeft meegewerkt
 • prijzen die iemand heeft gewonnen of waarvoor iemand genomineerd is

Carrièreoverzicht

Het is mogelijk om een automatisch gegenereerde lijst te krijgen van productie waarbij de persoon in kwestie betrokken is geweest. Daarvoor is het noodzakelijk om de volgende tekst op de pagina te kopiëren en plakken:

Een chronologisch en daaronder een link naar alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarbij NAAM betrokken is geweest als FUNCTIE, voor zover geregistreerd in de [[Productiedatabase]].
{{Overzicht persoon |FUNCTIE| NAAM}}
* Het alfabetische overzicht van deze [[:Category:FUNCTIE NAAM|voorstellingen]]

Op de plekken van NAAM vul je de naam in van de persoon in kwestie. Op de plekken van FUNCTIE vul je in in welke hoedanigheid iemand aan het werk is geweest. Denk hier bijvoorbeeld aan Uitvoerende, Regie, Choreografie, Productie, Auteur, Vertaling, Decor, Kostuum of Dramaturgie.

Sommige personen hebben in meerdere functies gewerkt. Het is op dit moment nog niet mogelijk om één lijst te krijgen waarin verschillende functies zitten verwerkt. Het is dus noodzakelijk hiervoor verschillende lijsten aan te maken.

Toevoegen van foto's en/of video's

Het is ook mogelijk om foto's en video's toe te voegen aan iemands persoonspagina. Uitleg over hoe je dat moet doen, vind je op de Help-pagina over het toevoegen van media.

Hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit? Neem vooral een kijkje op onze Help-pagina's. Kijk bijvoorbeeld op de pagina met algemene schrijftips. Vind je het antwoord daar ook niet terug? Neem dan contact op met de redactie.

Uitlegvideo