Help:Het aanmaken van een Persoon-pagina

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Terug naar het help-overzicht.

Persoonspagina's

De Theaterencyclopedie bevat tienduizenden pagina's over personen die werkzaam zijn (geweest) in de Nederlandse theatersector. Toch komt het soms voor dat er toch nog geen pagina aanwezig is over een bepaald persoon. Bovendien studeren er elk jaar nieuwe theatermakers af, die op hun beurt ook een plekje in de Theaterencyclopedie verdienen.
Kortom: ben jij of ken jij iemand die thuishoort in de Theaterencyclopedie? Op deze pagina lees je hoe je een persoonspagina aanmaakt en waar je op moet letten.

Let op: Om een nieuwe pagina aan te maken, is het van belang dat je bent ingelogd met je account. Heb je nog geen account? Maak deze dan eerst gratis aan via 'Registreren'.

Inhoud van deze pagina:

Het aanmaken van een persoonspagina

Hieronder volgt een uitleg die je kan volgen bij het aanmaken van een pagina over een werk. Onderaan de pagina vind je ook een uitleg in videovorm.

Om een nieuwe persoonspagina aan te maken, ga je naar dit formulier. Daar typ je de naam in van de persoon over wie je een pagina wilt aanmaken. Klik vervolgens op 'aanmaken'.

 • Mocht er al een pagina bestaan met dezelfde naam, dan kom je op deze pagina terecht.
 • Bestaat er nog geen pagina over deze persoon? Dan kom je terecht op een pagina met verschillende lege tabbladen.

Tabblad Infobox persoon

Het eerste tabblad heet Infobox persoon. Daar vind je de volgende relevante velden (de niet genoemde velden mag je leeg laten):

 • Naam: hier vul je nogmaals de naam in van de persoon, volgens VOORNAAM ACHTERNAAM
 • Sorteernaam: hier vul je de naam in volgens ACHTERNAAM, VOORNAAM. Deze gegevens worden onder meer gebruikt voor het maken van lijsten.
 • Gender: Hier vul je, als je het weet, de gender in van de persoon (vrouw, man, non-binair, anders, of onbekend).
 • Afbeelding: hier kan je de bestandsnaam invullen van de afbeelding die je graag in de infobox wilt zien. Lees hier meer over hoe je een afbeelding op de Theaterencyclopedie kan uploaden.
  • Je kan ook een bestand uploaden door, na het opslaan van de pagina, te klikken op de aanwezige afbeelding. Er verschijnt dan een uploadformulier. Vergeet dan niet om de foto, na het uploaden, in dit veld te plaatsen.
 • Onderschrift afbeelding: voeg indien gewenst een onderschrift toe aan de afbeelding.
 • Volledige naam: hier kan je de volledige naam, inclusief doopnamen, invullen.
 • Pseudoniem / Bijnaam: indien relevant kan je hier iemands pseudoniem(en) of bijnaam invullen. Let op: maak bij meerdere namen een onderscheid door middel van een puntkomma (;).
 • Geboortedatum / Overlijdensdatum: vul hier de geboorte- en overlijdensdatum in, in de vorm JJJJ-MM-DD.
 • Geboorteplaats / Overlijdensplaats: vul hier de geboorte- en overlijdensplaats in.
 • Geboorteland / Overlijdensland: vul hier de geboorte- en overlijdensland in.
 • Beroep: vul hier het beroep in. Indien er meerdere beroepen worden ingevuld, onderscheid deze dan door middel van een puntkomma (;).
 • Discipline: keuze uit de volgende zes disciplines: toneel, dans, muziektheater, amusementsvorm, poppenspel en/of mime. Bij het invullen van meerdere disciplines: maak onderscheid door middel van een puntkomma (;).
 • Trefwoorden: indien gewenst kunnen hier een of meerdere trefwoorden worden ingevuld, gescheiden door puntkomma's (;). Denk bijvoorbeeld aan cabaret, musical, opera, klassiek ballet, etc.
 • DBNL/IMDB/IBDB/VIAF/RKD: indien er een pagina over de persoon aanwezig is in een van deze databases, kan hier de betreffende corresponderende code worden ingevuld.
 • Website: indien de persoon een eigen website heeft, kan deze hier worden ingevuld, inclusief http:// of https:// aan het begin.

Tabblad Biografie

Dit tabblad bestaat uit vier velden:

 • Biografie (korte samenvatting): Vul hier in max. drie zinnen een korte versie van de biografie in. Vermeld in ieder geval de naam, het beroep, en de belangrijkste wetenswaardigheden. Dit veld dient onder meer als biografiesamenvatting voor de Theaterkrant.
 • Biografie (weergave): Hier kan je de uitgebreide biografie invullen. De biografietekst begint over het algemeen met iemands naam en beroep. Vervolgens worden de belangrijkste ontwikkelingen uit iemands carrière besproken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opleiding, vroegere inspiratiebronnen, belangrijke rollen of producties waaraan iemand heeft meegewerkt, en prijzen die iemand heeft gewonnen of waarvoor iemand genomineerd is. De focus ligt op het theaterwerk, maar andere informatie mag natuurlijk ook.
 • Theater-CV: Via dit keuzemenu kies je op welke manier het carrièreoverzicht wordt weergegeven. De voorkeur gaat uit naar een van de twee Uitgebreid-versies, omdat daarin ook zichtbaar is in welke functie(s) iemand heeft gewerkt. Bij de Dans-optie is de kolom In regie van vervangen door In choreografie van.
 • TCV-Maatwerk: Dit veld hoef je in principe niet te gebruiken. Op het moment dat er een foutieve weergave is van het Theater-CV, doordat er bijvoorbeeld allemaal voorstellingen instaan die er niet in thuishoren, dan kan de redactie in de veld een op maat gemaakt CV plaatsen. Merk je bij jouw pagina dat het weergegeven carrièreoverzicht niet klopt? Neem dan contact op met de redactie.

Tabblad Galerij

Op dit tabblad kan je afbeeldingen van de persoon plaatsen, volgens het format zoals bij het voorbeeld staat beschreven. Vervang de bestandsnaam (tussen File: en de haakjes) en de beschrijving (achter de haakjes) door de juiste bestanden. Let op: zorg ervoor dat je toestemming hebt van de auteur/fotograaf om de foto's te plaatsen, indien er nog auteursrecht op rust. Meer informatie over het toevoegen van afbeeldingen vind je hier.

Tabblad Overige info & bronnen

Dit tabblad bestaat uit drie velden:

 • Vrije tekst: In dit vrije tekstveld ben je in principe vrij om verdere nuttige informatie toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan video's, wetenswaardigheden, een opsomming van ander gemaakt werk, gewonnen prijzen, etc.
 • Externe links: Zijn er andere websites te vinden waar meer aanvullende informatie over deze persoon te lezen is? Vul de linkjes in in dit veld. Elk linkje plaats je op een nieuwe regel volgens dit format: * [LINK <spatie> NAAM VAN DE WEBSITE]<br/>
 • Bronnen: Omdat de website door iedereen kan worden aangevuld, is het van belang om aan juiste bronvermelding te doen. Plaats in dit veld waar je je toegevoegde informatie vandaan hebt gehaald. Volg voor websites het volgende format: * [LINK <spatie> NAAM VAN DE WEBSITE, TITEL PAGINA]. Geraadpleegd op DATUM.<br/>. Voor analoge bronnen noem je de auteur, titel en paginanummer.


Na het invullen van de velden, kan je klikken op Pagina opslaan.
Wil je eerst controleren hoe de ingevulde gegevens op de pagina eruit komen te zien? Klik dan op Bewerking ter controle bekijken. Vergeet niet om daarna alsnog óók op Pagina opslaan te klikken.

Het bewerken van een al bestaande persoonspagina

Voor het bewerken van een al bestaande persoonspagina komt in grote lijnen overeen met de hierboven beschreven uitleg.

Mocht er in de Vrije tekst nog informatie staan die eigenlijk thuishoort op een van de andere tabbladen, dan mag je deze natuurlijk verplaatsen naar de juiste plek.

Toevoegen van foto's en/of video's

Het is ook mogelijk om foto's en video's toe te voegen aan iemands persoonspagina. Uitleg over hoe je dat moet doen, vind je op de Help-pagina over het toevoegen van media.

Hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit? Neem vooral een kijkje op onze Help-pagina's. Kijk bijvoorbeeld op de pagina met algemene schrijftips. Vind je het antwoord daar ook niet terug? Neem dan contact op met de redactie.

Uitlegvideo