De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

1JVL 87 Antigone 2 '91.jpg


Helen Kamperveen in Antigone, De Nieuw Amsterdam 1992. Foto: Jean van Lingen.

NaamHelen Kamperveen
Volledige naamHelen Kamperveen-Lochem
BeroepActeur
DisciplineToneel
VVLogohome.jpg

Helen Kamperveen is een Surinaams actrice en theaterdocent.

Biografie

Zij is geboren op Curaçao en verhuist op 14-jarige leeftijd via Suriname naar Nederland. In 1972 trouwt ze met de Surinaams-Nederlandse Johnny Kamperveen. Sindsdien verhuizen ze een paar keer op en naar tussen Nederland en Suriname. Na de decembermoorden in 1982 blijft het echtpaar langere tijd in Nederland wonen.

Helen begint haar acteercarrière bij het Doe-theater in 1973, met de spraakmakende voorstelling Land te Koop. Begin jaren ’80 komt ze in Nederland via Henk Tjon in aanraking met Rufus Collins. De ontmoeting en het vervolg daarvan is bepalend geweest voor haar loopbaan. De eerste voorstelling waar ze in Nederland in speelt is De negers (1984), bij Nieuwe Komedie, onder regie van Rufus Collins. Collins gaf haar ook haar eerste grote rol, als Blanche in de voorstelling Tramlijn Begeerte, waarin de situatie was aangepast naar Suriname en Amsterdam.

Ze speelt hierna nog vele rollen, bij de multiculturele gezelschappen De Nieuw Amsterdam(DNA) en Cosmic Illusion van Norman de Palm en Felix de Rooy. Bij dit laatste gezelschap speelde ze onder andere in de voorstelling Skin (1990), in de regie van Annemarie Prins. Daarnaast speelt ze ook rollen bij traditionele gezelschappen als het Theater van het Oosten.

Van 1992 tot 1994 speelt Kamperveen in de populaire tv-serie Medisch Centrum West.

Na haar terugkeer naar Suriname in 1996 speelt ze onder andere in de voorstelling De dood en het meisje (2000). Ook speelt ze in de toneelbewerking van de roman De koningin van Paramaribo van Clark Accord: de theatermonoloog De gevallen vrouw bestaat niet (1999).

Kamperveen is directeur van de door haar in 2007 opgerichte Jeugdtheaterschool On Stage in Paramaribo. Inmiddels telt de schoolt 130 leerlingen, in de leeftijd tussen 7 en 22 jaar.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Scènefoto's

Schutting 368759.jpg Land te koop 366721.jpg

Links: Helen Kamperveen en Glenn Durfort in Schutting, De Nieuw Amsterdam 1989. Foto: Jean van Lingen. Rechts: Detta Dilrosun, Helen Kamperveen, Mike Ho Sam-Sooi, Henk Tjon in Land te koop, 1973. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Littekens - Nasmaak 159916.jpg Zoals zij die dromen 182135.jpg

Links: Quast en Helen Kamperveen in Littekens/Nasmaak, Cosmic Illusion 1987. Rechts: Felix Burleson, Helen Kamperveen in Zoals zij die dromen, Orangemelted 1988. Foto's: Jean van Lingen. Collectie TIN.

De koningin van Paramaribo De gevallen vrouw bestaat niet 160002.jpg

Links: Helen Kamperveen in De Koningin van Paramaribo (De gevallen vrouw bestaat niet), Cosmic 1999. Foto: Jean van Lingen. Collectie TIN.

Bronnen