De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Harry de Winter (Oss, 22 mei 1949) is een Nederlandse producent en programmamaker.

Biografie

De Winter behaalde zijn kandidaats economie aan de Gemeente Universiteit van Amsterdam. Na een periode als verslaggever en presentator van jongerenprogramma's op de Nederlandse radio (voor de omroepen KRO, VARA en NCRV) richtte De Winter in 1977 de productiemaatschappij IDTV op. In het begin produceerde IDTV vooral popprogramma's (Je Ziet Maar, Clipparade) en live-concerten (Madonna, Pink Floyd, U2, Prince e.a.), die over de hele wereld werden uitgezonden, maar in de jaren '90 groeide het dankzij uiteenlopende programma's als het spelletje Lingo en de dramaserie Oud Geld, Taxi en de dramaserie Pleidooi uit tot de op Endemol na grootste tv-producent van Nederland.

IDTV

In 1994 verkocht De Winter vijftig procent van de aandelen IDTV aan Chrysalis Records en in 1996 de tweede vijftig procent aan VNU. IDTV nam daarna van het Belgisch DD, DD Nederland over. De Winter werd voorzitter van de Raad van Bestuur en hield zich tot 2001 bezig met IDTV International. Na uitkoop VNU verkocht Chrysalis IDTV aan ALL3MEDIA, dit was tevens het moment dat De Winter definitief IDTV verliet. Zijn vermogen werd in de zogenaamde Quote 500 in 2003 geschat op 46 miljoen euro. Hij stond daarmee op de 500e plek.

Wintertijd

De Winter werd hij bij een groot publiek bekend als presentator van Wintertijd, waarin bekende Nederlanders en soms ook buitenlandse gasten (zoals Cliff Richard, Salmon Rushdie en Bill Wyman) ondervraagd worden over hun leven en de rol van muziek daarin. Van deze muziek worden dan ook de bijbehorende, vaak unieke video’s getoond. Het programma werd jarenlang door RTL 5 (ruim 100 uitzendingen) uitgezonden. In 2005 verhuisde het programma naar de AVRO, waar het zowel op radio als televisie werd uitgezonden (36 uitzendingen). Van 2007-2009 werd Wintertijd een radioprogramma bij Arrow Classic Rock, in 2009 kwam het programma terug bij televisiezender Het Gesprek, tot zomer 2010 een eind kwam aan deze zender.

WinterMedia

Opgericht in 2004 als opvolging van IDTV. WinterMedia houdt zich bezig met culturele projectontwikkeling, consultancy, management en was betrokken bij onder andere Sociëteit De Kring, televisiezenders TV Oase en Het Gesprek, VPRO serie de Beagle, theatertournees van WinterSpelen, productie van 40UP en investeerde in grote en kleine mediaprojecten.

Stichting De Initiatieven

In 2003 opgericht door De Winter met als doel het steunen van maatschappelijke en culturele doelen en het stimuleren van talent. Daarnaast projecten die de coëxistentie tussen Israel en de Palestijnen bevorderen. Stichting De Initiatieven steunt onder andere EAJG, Sivmo, Cancer Centre van het VU, documentaires en fototentoonstellingen over de problematiek in het Midden Oosten.

TV Oase/Het Gesprek

De Winter wilde na IDTV een kwaliteit televisiezender van de grond krijgen, omdat er zijn inziens een grote groep ontevreden televisiekijkers was die niet voldoende bediend werd door de bestaande televisiestations. TV Oase ging uiteindelijk niet door, omdat de steun van de Stichting Democratie en Media weg viel. Deze stichting moest APAX uitkopen uit de PCM (Volkskrant, Trouw en NRC), waarna er niet voldoende middelen overbleven om TV Oase te steunen. Daarna stapte De Winter 2008 in het initiatief Het Gesprek. Een televisiezender opgezet door Derk Sauer (ook partner in OASE), Ruud Hendriks en Frits Barend. Eind 2009 nam Het Gesprek samen met investeringsmaatschappij Egeria, NRC over. De Winter en partners verruilden hun aandelen Het Gesprek voor een minderheidsaandeel NRC Media, waar de De Winter algemeen en programma directeur werd van de zender. In augustus 2010 besloot Egeria zich terug te trekken uit Het Gesprek, waarna dit tv station failliet ging. De Winter verkocht zijn aandelen NRC Media aan Egeria en zet sindsdien WinterMedia voort.

WinterSpelen

In 2004 richtte De Winter samen met Yvonne van den Hurk WinterSpelen Theaterproducties op, met als doel kleine theaterproducties te produceren. Het bedrijf produceerde samen met Bos Theaterproducties de bekende voorstelling De Vagina Monologen. Daarnaast werden de theaterstukken Caveman, Moord (een nagelaten bekentenis van Eemans), Chopin, Bach op de planken gebracht. In 2010/2011 produceert WinterSpelen Hormonologen (geschreven door Yvonne van den Hurk) en de voorstelling Giphart en Kroonenberg doen het met iedereen.

40up

In 2006 begon Harry de Winter een eenmalig feest voor 40-plussers in Paradiso, onder het motto Rock Now Rollater oftewel Lets Dance Again. Boven de 40 zijn er nauwelijks plekken waar er op een 'normale' tijd (voor 02.00 uur) gedanst kan worden op de muziek die deze doelgroep leuk vindt. Sinds 2007 breidden de 40UP feesten zich over Nederland uit.

Een Ander Joods Geluid

Harry de Winter was in 2001 samen met Anneke Mouthaan initiatiefnemer van Een Ander Joods Geluid, een stichting van Nederlandse Joden die kritisch staat ten opzichte van de Israëlische politiek tegenover de Palestijnen. De Winter woonde zelf na zijn middelbare school anderhalf jaar in Israël, waar hij Hebreeuws leerde. De Winter is nu voorzitter van de Raad van Advies van EAJG.

Kritiek op Geert Wilders

De Winter uitte op 17 maart 2008 kritiek op de aankondiging van de film Fitna van de politicus Geert Wilders door middel van een paginabrede advertentie in de Volkskrant. De tekst luidde: "Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme."[1]

De Winter stelde, in zijn toelichting op de advertentie, de moslimkritiek van Geert Wilders op één lijn met antisemitisme en vergeleek de situatie rond de moslims nu met die in het nazi-Duitsland van de de jaren dertig.[2] De advertentie werd medeondertekend door Een Ander Joods Geluid en Stichting de Initiatieven. De advertentie riep veel reacties op o.a. van Hanneke Groenteman en Afshin Ellian. [3] [4]

Bronnen

Externe link

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest en waarbij hij geregistreerd werd in de Productiedatabase voor de muziek

Idem voor de productie productie

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent onder de naam Harry de Winter Connection.

Bronnen