De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamHans van den Boom
Geboren1951
BeroepSchrijver, Regisseur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel


Biografie

Hans van den Boom (1951) schrijft en regisseert al ruim vijfentwintig jaar voorstellingen voor het jeugdtheater. In 1976 richtte hij theatergezelschap Lijn Negen op en in 1986 werd hij artistiek leider van theatergezelschap De Blauwe Zebra. Sinds 1990 is hij artistiek leider van Stella Den Haag, dat zich ontwikkelde tot een van de bekendste jeugdtheatergezelschappen van Nederland in binnen- én buitenland. Stella Den Haag speelde zijn stukken in onder meer Rusland, Bosnië, Zwitserland en Portugal tot in de Verenigde Staten en Canada. In 1998 ontving Stella Den Haag de 'Haagse Pluim' van de stad Den Haag.

Van den Booms teksten leveren een belangrijke bijdrage aan het Jeugdtheaterrepertoire. De meeste stukken zijn vertaald in diverse Europese talen ter gelegenheid van voorstellingen in het buitenland; sommige ervan zijn in boekvorm uitgegeven door uitgeverij Int.Theatre & Film Books. Naast zijn werk voor Stella Den Haag, was Van den Boom lange tijd dramaturg van Alize Zandwijk (mede-artistiek leider en regisseur van het Ro theater). Tevens doceerde en doceert hij aan acteeropleidingen en conservatoria.

Hans van den Boom maakt voorstellingen op basis van zelfgeschreven teksten met grote aandacht voor muzikaliteit en poëzie. De teksten zijn humoristisch, fantasierijk en onconventioneel, waarbij de grenzen van het waarschijnlijke worden getart en de erotiek onderhuids gloeit. Sprookjes- en fantasiefiguren maken deel uit van de wereld van de mensen en met name de hoofdpersoon, vaak een beginnende puber met een ontluikende seksualiteit. Van den Boom schuwt niet om zwaardere thema's als eenzaamheid, weemoed, verlies, dood en angst aan te pakken. Humor en de afwisseling van vertellende met gespeelde scènes en vaak swingende muziek, houden de stukken toegankelijk en speels. Terugkerende onderwerpen zijn familiebanden. In Geitenjong en Het Jaar van de Haas staan kinderen centraal die de seksualiteit van hun ouders, gepersonifieerd in een nieuwe relatie, niet willen accepteren en die hun woede en frustratie afreageren op hun beste vriendjes.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Externe Links

Bronnen