Hans van Manen: Repertoire - Nederlands Dans Theater

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Hans van Manen. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Hans van Manen:

Nederlands Dans Theater

V.l.n.r. Jirí Kylián, William Forsythe, Hans van Manen, Mats Ek. Foto: Joris-Jan Bos. Collectie TIN.

Hieronder vindt u een overzicht van de premières van de voorstellingen bij het Nederlands Dans Theater waarvoor Hans van Manen de choreografieën schreef.

Hans van Manen kwam in 1960 bij het Nederlands Dans Theater. In zijn beginjaren bij het gezelschap, tot 1963, trad Van Manen ook nog regelmatig als danser op. Met ingang van 1961 werd hij artistiek leider van de groep, tot zijn vertrek in 1971. Gedurende de jaren zestig bij het Nederlands Dans Theater komt hij volledig tot ontplooiing als choreograaf en wordt hij in binnen- en buitenland geroemd. Vanaf 1988 – 2003 was Hans van Manen weer vaste choreograaf bij het Nederlands Dans Theater.

Foto's

Klaar af 96366.jpg Klaar af 96367.jpg

Links: Hans van Manen en Gérard Lemaitre in Klaar af uit 1960. Rechts: v.l.n.r. Cathérine Bottemanne, Han Ebbelaar, Hans van Manen, Jaap Flier, Hannie van Leeuwen, Maber Alter, Olga Dzialiner, Martinette Janmaat, Charles Czarny, Gérard Lemaitre in Klaar af. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Septet extra 106942.jpg

Hans van Manen repeteert met zijn ballet Septet extra. Foto: Tony van Muyden, 1973. Collectie TIN.

Feestgericht 191787.jpg Feestgericht 191788.jpg

Beelden van Feestgericht, het eerste ballet van choreograaf Hans van Manen. Dit ballet ging bij het Ballet van de Nederlandse Opera in première. Dit zijn foto's van de opvoering door het NDT in 1959. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Kain en Abel 96354.jpg Point of No Return 96386.jpg

Links: Gérard Lemaitre, Jaap Flier in Kain en Abel, choreografie van Hans van Manen. Op de achtergrond een achterdoek van Carel Willink. Foto: Maria Austria/MAI, 1961. Rechts: Point of no return. Gérard Lemaitre, Marianne Sarstädt. Foto: Ger van Leeuwen, 1966. Collectie TIN.

Vijf schetsen 94367.jpg Vijf schetsen 94368.jpg

Han Ebbelaar en Alexandra Radius in Vijf schetsen, choreografie van Hans van Manen, 1966. Foto: Ger van Leeuwen. Collectie TIN.

Déjà vu 96685.jpg Kammerballett 94410.jpg

Links: Yolanda Martin, Fabrice Mazliah. in Déjà vu. Rechts: Paul Lightfoot in Kammerballett. Foto's: Joris-Jan Bos. Collectie TIN.

Trilogie 97084.jpg Two Faces Vintage Blossom A Life of Dance 97095.jpg

Links: Urtzi Aranburu (controleren) in Trilogie. Rechts: Giaconda Barbuto, David Krügel in Two Faces. Foto's: Joris-Jan Bos. Collectie TIN.

Monologue, Dialogue Contrasting Visions 99332.jpg

Václav Kunes, Nancy Euverink in Monologue, Dialogue, 2003. Foto: Joris-Jan Bos. Collectie TIN.

Overzicht choreografieën Hans van Manen bij NDT

Hans van Manen als danser

Hans van Manen danste de eerste jaren bij het Nederlands Dans Theater ook zelf nog in veel voorstellingen, waaronder in zijn eigen balletten.

Voor een overzicht van alle voorstellingen waarin hij gedanst heeft, bij Het Nederlands Dans Theater en andere gezelschappen, zie deze link: Voorstellingen waarin Hans van Manen zelf gedanst heeft