Hans van Manen: Repertoire - Ballet van de Nederlandse Opera

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Hans van Manen. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Hans van Manen:

Ballet van de Nederlandse Opera (1952-1959)

Hans van Manen en Carla Lipp, aan de vooravond van voorstellingen van het Ballet van de Nederlandse Opera in Monte Carlo, 1953. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Het Ballet van de Nederlandse Opera werd opgericht in 1947. Primair was het de taak van het gezelschap om de balletten voor de in 1946 opgerichte Nederlandse Opera te verzorgen. Het ballet werd gefinancierd vanuit de Stichting De Nederlandse Opera, die subsidie ontving van de rijksoverheid.

De eerste tijd werden de balletten uitgevoerd door een aantal dansers uit het voormalige Ballet Yvonne Georgi onder leiding van Max Dooyes. Nog in 1947 werd Max Dooyes vervangen door Darja Collin. In 1951 werd Collin bedankt en opgevolgd door de Franse Françoise Adret die haar opleiding kreeg bij het Ballet van de Opera van Parijs.

Hans van Manen, ca. 1958. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Voor de opbouw van haar repertoire gaf Adret de voorkeur aan Franse balletmeesters, gastsolisten en choreografen, zoals Léonide Massine, waarmee zij reeds in Frankrijk had gewerkt, en waardoor de groep met name werd beïnvloed door de Franse school. In het seizoen 1957/58 besloot Françoise Adret het Ballet van Nederlandse Opera te verlaten en vertrok zij naar Roland Petit in Parijs. Na het vertrek van Adret kwam er een driehoofdige leiding onder wie Johan Verdoner, die vanaf het seizoen 1958/59 leider van het operaballet werd, bijgestaan door balletmeester Dimitri Romanoff.

Het Ballet van de Nederlandse Opera fuseerde in 1959 met het Ballet der Lage Landen tot het Amsterdams Ballet. Mascha ter Weeme werd verantwoordelijk voor de artistieke leiding.

Bij het Ballet van de Nederlandse Opera danste van Manen vanaf 1952 in balletten bij opera's, maar ook in zelfstandige balletproducties van dit gezelschap. Bij dit gezelschap maakte hij in 1957 ook zijn eerste choreografie: Feestgericht.

Foto's

Repetto 95400.jpg Repetto 95399.jpg

Links: Hans van Manen (geheel rechts) in Repetto, Ballet van de Nederlandse Opera, 1958; Rechts: v.l.n.r. Alexandra van Rhijn, Hans van Manen, Yvonne Jocelyn in Repetto, 1958. Foto's: Maria Austria/MAI resp. Particam Pictures/MAI, 1958. Collectie TIN.

Quatre mouvements 95429.jpg Pas d acier 200705.jpg

Links: Carla Lipp en Hans van Manen in Quatre mouvements, Ballet van de Nederlandse Opera, 1952. Foto: Fred Brommet. Rechts: Martin Scheepers, Françoise Adret en Hans van Manen in 'Pas d'acier, 1956. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

De ontgoochelden 95401.jpg

Hans van Manen in De ontgoochelden, Ballet van de Nederlandse Opera, 1957. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Overzicht van balletten

Gedanst in: (selectie)


Choreografie gemaakt van:

  • 19 december 1957: choreografie van Feestgericht, Ballet van de Nederlandse Opera
  • 7 april 1958: choreografie van Pastorale d'été, Gezelschap: Ballet van de Nederlandse Opera, Muziek: Arthur Honegger. Ballet met 3 dansers.
  • 14 november 1958: choreografie van Mouvements symphoniques, Ballet van de Nederlandse Opera
  • 19 december 1958: choreografie van Intermezzo, Ballet van de Nederlandse Opera