Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Hans-de-Roo.jpg

NaamHans de Roo
Geboortedatum1925
Geboorteplaats 's-Gravenhage
Overlijdensdatum19 januari 2000
BeroepMusicus, Intendant
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera
Externe databases:
VIAF

Op 19 januari 2000 overleed Hans de Roo. De Roo werd in 1925 in Den Haag geboren. Hij werkte aanvankelijk als hoboïst en violist en later als directeur (1960-1969) bij het Residentie Orkest waar hij o.a. Bruno Maderna en Pierre Boulez als gastdirigenten engageerde. Op 1 januari 1970 werd hij directeur van het Miami Symphony Orchestra.

In 1971 werd De Roo intendant van De Nederlandse Operastichting en legde hij het fundament voor de huidige bloeiende operacultuur in ons land. Hij bracht het grote repertoire, maar ook onbekend werk van Monteverdi en Janácek. Hij gaf opdrachten voor successen als Houdini en Aap verslaat de knekelgeest van Peter Schat, Satyricon van Bruno Maderna en Satyagraha van Philip Glass.

Ook gaf hij kansen aan verschillende Nederlandse zangers (waaronder Cristina Deutekom) en dirigenten (Hans Vonk, Edo de Waart). Hij ontdekte zangers als Catherine Malfitano, Gabriela Benackova, Neil Shicoff en Frederica von Stade die later tot de wereldtop zouden gaan worden. Hij engageerde regisseurs als Filippo Sanjust, Götz Friedrich, Harry Kupfer, David Pountney en Robert Wilson.

De Roo werkte in een periode waarin de opera de Amsterdamse Stadsschouwburg moest delen met het toneel en het ballet. Tijdens zijn intendantschap werd Het Muziektheater gebouwd, maar De Roo zou er niet meer werken, in 1986 legde hij zijn functie neer. Hans de Roo werd 74 jaar.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..


Bronnen

  • Theaterjaarboek