De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Hans Peter Janssens (Brugge, 19 maart 1962) is een Vlaams bariton en musicalacteur.

Opleiding

Hans Peter studeerde aan het Stedelijk Muziekconservatorium in Brugge, waar hij zanglessen kreeg van Georgette Cooleman en Stella Pipeleers. Verder studeerde hij nog aan het Koninklijk Conservatorium in Gent, Guildhall School of Music and Drama in Londen en aan de Music Academy of the West in Santa Barbara Verenigde Staten. Tussendoor volgde hij nog workshops in het binnen- en buitenland.

Carrière

Met de rol van Padre in De Man van La Mancha in 1993 bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen debuteerde Hans Peter in de musical. Daarna was hij ook van de partij in Jesus Christ Superstar en in Chess als de Russische schaakgrootmeester Anatoly Sergeievsky.

In 1995-1996 stond hij in Scheveningen in de Joop van den Ende productie van The Phantom of the Opera, zowel in de rol van de Phantom (spook) als in die van Raoul. Bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen was hij daarna te zien als Bartolomeo Vanzetti in de musical Sacco & Vanzetti en vertolkte hij de dubbele titelrol in Jekyll & Hyde.

In 1998-1999 vertolkte hij de rol van Jean Valjean in Les Misérables in de Stadsschouwburg van Antwerpen en in 1999-2000 nam hij er de titelrol voor zijn rekening in The Phantom of the Opera. Eind 2000 stond hij in zijn laatste productie voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, namelijk in de rol van Ben in Follies.

Daarna vertrok de musicalacteur naar Londen waar hij van oktober 2000 tot juli 2003 als eerste Belg ooit optrad in de hoofdrol van Jean Valjean in Les Misérables in het Palace Theater op West End. Hij werd er de langst opeenvolgende vertolker ooit in Londen in de rol van Jean Valjean.

Mede door zijn rol als Jean Valjean werd hij gevraagd op te treden in het London Concert for Peace in het Drury Lane Theatre, waar hij naast beroemde namen als Dame Judi Dench, Sir Ian McKellen, John Barrowman en Sir Alan Ayckbourn optrad. Van 2003 tot 2006 toerde hij doorheen Vlaanderen en Nederland met het concertprogramma WestEndStory, samen met Hilde Norga en An Lauwereins.

Daarna vertrok hij eind mei 2006 weer naar Londen om er op te treden in Les Misérables, dit keer in de rol van politiecommissaris Javert. Hiermee werd hij de eerste acteur in de geschiedenis van deze legendarische musical die in Londen werd gevraagd voor beide hoofdrollen.

Toen hij terug ging vertolkte hij vanaf november 2006 in de Stadsschouwburg van Antwerpen de rol van Dracula in de gelijknamige musical. Voor deze vertolking ontving hij de Vlaamse Musicalprijs 2006 voor Beste Mannelijke Hoofdrol.

in het seizoen 2008-2009 stond Janssens als gorillavader Korchak in Tarzan in Scheveningen.

Sinds Oktober 2009 speelt hij weer de rol van Javert in Les Misérables, in het Queens theatre te Londen.

Vanaf september 2010 zal hij te zien zijn als graaf Von Krolock in de Vlaamse versie van Dans der vampieren.

Eind februari 2011 zal hij in de musical "Oliver" de rol van Bill Sikes afwisselend met Peter Van De Velde vertolken.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Hans Peter Janssens

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen