Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Hans Kazàn.png


Hans Kazàn als presentator van Prijzenslag in 1991

NaamHans Kazàn
Volledige naamHans Mulder
1935-03-25
Overleden"Nederland" contains an extrinsic dash or other characters that are invalid for a date interpretation.Nederland
BeroepIllusionist
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Hans Kazàn (1953), is een Nederlands goochelaar en televisiepresentator.

Biografie

Op zijn 9e kreeg hij een goocheldoos van Sinterklaas en vanaf die tijd is hij met goochelen bezig. Hij gaf zich op bij een goochelclub en moest een artiestennaam opgeven. Hij bedacht 'ka' van Fred Kaps, 'zan' van de Italiaanse goochelaar Remo Inzani en het accent op de a om niet op een hondennaam te lijken. Sindsdien heeft hij zich altijd van deze naam bediend, ook op school. Omdat hij met zijn beide ouders gebrouilleerd is geraakt heeft hij zijn achternaam officieel laten wijzigen in Kazàn [1].

Tijdens het wereldkampioenschap goochelen dat in 1973 in Parijs werd gehouden, wist hij in de categorie illusionisme de derde prijs te behalen. Door zijn optreden vanaf 1976 voor de Nederlandse televisie werd hij populair: eerst als goochelaar in het programma Ren je rot en later met eigen goochelshows bij de TROS, maar hij trad ook op als quizmaster in Prijzenslag bij RTL. Ook zijn zoons Oscar en Renzo zitten in het vak. Samen met Mara (Maartje van Olst) vormen ze het illusionistentrio Magic Unlimited, dat optreedt in binnen- en buitenland.

Jarenlang woonde Kazàn in het Overijsselse Bathmen, maar in 2005 verhuisde hij met zijn vrouw Wendy naar Zuid-Spanje om zich te vestigen in Marbella. Op 15 juli 2006 opende hij het Magic Palace in Torremolinos. Omdat de belangrijkste investeerder zich terugtrok ging Kazàn failliet en moesten de deuren begin 2007 gesloten worden.

Hans Kazàn heeft 4 kinderen. Naast de al genoemde Oscar en Renzo zijn dat Steven en Lara. Lara heeft ook een aantal keer mee gedaan met Magic Unlimited. Zijn eerste dochter Maaike is op 3-jarige leeftijd overleden.

Theater/Dans

  • Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Trivia

  • In 2008 deed Hans Kazàn samen met zijn gezin mee aan Groeten uit de Rimboe en Groeten Terug. [2]

Externe link

Bronnen

  1. biografie Hans Kazàn in Profiel, KRO 8 april 2009
  2. Hans Kazàn gaat de rimboe in NOS, 11 augustus 2007