Hans Croiset: Repertoire - Toneel - Publiekstheater

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Hans Croiset, 1965. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Hans Croiset:


Publiekstheater

Het Publiekstheater werd in 1972 opgericht na de perikelen rondom de toneelvernieuwing, culminerend in de Aktie Tomaat. Op 22 september 1972 concludeerde de Amsterdamse Kunstraad dat er een andere invulling moest komen voor de Stadsschouwburg in Amsterdam waar jarenlang de Nederlandse Comedie de hoofdbespeler was geweest. Acteur en regisseur Hans Croiset kreeg fiat om zijn plan om een nieuwe theatergroep te formeren die daar kon spelen op te richten.

Croiset begon met het formeren van een klein kerngezelschap en wilde vier theaterproducties per jaar gaan maken. Samen met het gezelschap ensceneerde hij het grote wereldrepertoire waarin een prominente rol werd gegeven aan onder meer de stukken van Bertolt Brecht en William Shakespeare voor een groot publiek. Opdracht was een repertoirekeus die aan moest haken op de toneelontwikkelingen van die tijd en die maatschappelijk herkenbaar en relevant dienden te zijn. Croiset formeerde een groep waarvan de kern bestond uit een aantal acteurs van de Nederlandse Comedie, waaronder Max Croiset, Sigrid Koetse en Jan Retèl aangevuld met een aantal spelers van een wat jongere generaties als Eric Schneider, Lou Landré en Petra Laseur.

Na een redelijk succesvol verlopen eerste seizoen ontstond in de jaren erna een hecht gezelschap dat in staat bleek veertien jaar lang in de Stadsschouwburg hoofdbespeler te blijven met een constant niveau van kwaliteitsproducties. In het tweede seizoen betrok Croiset Ton Lutz bij het gezelschap, eerst als gastregisseur en later ook als artistiek leider. Lutz en Croiset zouden in totaal samen acht jaar leiding geven aan de groep en hierna bleef Lutz artistiek leider tot zijn pensionering in 1987.

Hieronder een overzicht van de rollen die Hans Croiset bij het Publiekstheater gespeeld heeft. De voorstellingen die Hans Croiset geregisseerd heeft, vindt u op deze pagina: Hans Croiset: Repertoire - Toneel - Regisseur.


Hamlet 96584.jpg Hamlet 147854.jpg

Pierre Bokma en Hans Croiset in Hamlet, Publiekstheater; Scène uit de zelfde voorstelling. Foto's: Kees de Graaff. Collectie TIN.

Overzicht van de rollen van Hans Croiset bij het Publiekstheater