De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Hans Aarsman (2010)

Hans Aarsman (Amsterdam, 1951) is een Nederlands fotograaf en schrijver.

Aarsman was aanvankelijk fotojournalist onder andere voor het dagblad Trouw. In 1989 publiceerde hij het boek Hollandse Taferelen, landschappen gefotografeerd vanaf het dak van zijn camper waarmee hij een jaar door Nederland trok. Daarna maakte hij in 1993 het fotoboek Aarsmans Amsterdam en Een engeltje dat over mijn tong piest (1995). In 2003 verscheen zijn autofotografie-boek Vrrooom! Vrrooomm!.

Naast zijn fotowerk publiceerde Aarsman romans en toneelstukken. Zijn eerste roman was Twee hoofden, een kussen (1995). Hij is tevens docent aan de Rijksacademie in Amsterdam. Hij ziet de laatste jaren meer in de pen dan in het fototoestel: "De pen heeft een lens met meerdere perspectieven, meerdere standpunten tegelijk zijn mogelijk."

Aarsman kreeg in 1993 de Maria Austria-Prijs.

Het Nederlands Fotomuseum heeft enkele collecties van Aarsman aangekocht. Sinds 2 mei 2006 is een deel van deze collectie voor particulieren gratis te downloaden voor afdrukken op A3-formaat.

Aarsman is ook columnist voor o.a. de Volkskrant, NRC (tot 1999) en toneelschrijver. Hij schreef voor een samenwerking met Josse de Pauw: De wijze van zaal zeven. Carly de Wijs speelt sinds 2007 een monoloog van zijn hand: Niemand kan het n.a.v. zijn lezingen over fotografie.

Externe link

de:Hans Aarsman en:Hans Aarsman sv:Hans Aarsman

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen