Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Halbe-zijlstra-portret.jpg

NaamHalbe Zijlstra
Volledige naamHalbe Zijlstra
GeboortedatumOosterwolde, 21 januari 1969
Geboorteplaats Oosterwolde]], 21 januari [[1969Property "Geboorteplaats" (as page type) with input value "Oosterwolde]], 21 januari [[1969" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.
BeroepCategory:staatssecretaris|staatssecretarisProperty "Beroep" (as page type) with input value "Category:staatssecretaris|staatssecretaris" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.
 Website

Er is nog geen biografie beschikbaar voor Halbe Zijlstra. Klik hier om de tekst toe te voegen (je moet hiervoor ingelogd zijn; je kunt je hier hier registreren).
Let op: mogelijk staat er verder op de pagina (onder het carrièreoverzicht) al wel een biografietekst; deze tekst kan dan door middel van eenvoudig “knippen en plakken” in het veld "biografie" worden gezet!

Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

Halbe Zijlstra (Oosterwolde, 21 januari 1969) is een Nederlands politicus. Hij is sinds oktober 2010 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte. Eerder was hij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Zijlstra is lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD).

Levensloop

Zijlstra studeerde sociologie (doctoraal 1996) aan de Rijksuniversiteit Groningen en Marketing (afgerond 1994) aan de in dezelfde plaats gevestigde Hanzehogeschool. Onder invloed van Frits Bolkestein werd hij in 1994 lid van de VVD. In 1996 ging hij in Utrecht wonen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 werd hij gekozen in de gemeenteraad van Utrecht. In 2001 trad hij af omdat hij vanwege werkzaamheden voor zijn projectmanagementbureau Improvex voor enige tijd naar het buitenland vertrok. In 2003 keerde hij na het vertrek van een partijgenoot terug in de Utrechtse raad. Zijlstra werd in 2004 fractievoorzitter. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 werd hij herkozen. Kort daarop legde hij opnieuw vanwege zijn eigen bedrijf het raadslidmaatschap neer.

In het najaar van 2006 stond Zijlstra als 19e op de VVD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen 2006, genoeg om in de Kamer te worden gekozen. Zijlstra deed meteen van zich spreken door samen met oud-collega raadslid uit Utrecht Hans Spekman (PvdA) het initiatief te nemen voor een voetbalwet die het geweld van voetbalhooligans zou moeten tegengaan.[1] Van april 2007 tot december 2008 was hij lid van de commissie-Dijsselbloem, die onderzoek deed naar het effect van onderwijsvernieuwingen in het Nederlandse voortgezet onderwijs.

Zijlstra werd bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010 herkozen in het parlement. Op 14 oktober 2010 werd hij benoemd tot staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het zojuist gevormde kabinet-Rutte. In deze functie ontwikkelde hij plannen om te bezuinigen op subsidies in de cultuursector. Ook wil hij studenten die te lang over hun studie doen beboeten door hun een hoger collegegeld op te leggen, de zogenaamde langstudeerboete of Halbe-heffing.

Externe links

Noot
  1. PvdA en VVD maken zelf voetbalwet, Het Parool, 6 december 2006

Sjabloon:StartOpvolging Sjabloon:OpvolgingCombi Sjabloon:EindOpvolging

en:Halbe Zijlstra fy:Halbe Zijlstra

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen