De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

HAKIM Ali Baba de musical.jpg


Hakim op een poster van Ali Baba, de musical.
Fotograaf: Geert Gratama.

NaamHakim Traïdia
Geboren27 juli 1956
Besbes
BeroepMimespeler, Acteur, Zanger, Schrijver, Cabaretier
DisciplineToneel
TrefwoordenClown
IMDb-profiel
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Biografie

Hakim Traïdia (1956), beter bekend als Hakim, is een Nederlands-Algerijnse theaterartiest en mimespeler, die bij het grote (en vooral het kleine) publiek met name bekend is door zijn gelijknamige rol in Sesamstraat.

Hakim werd geboren in het Algerijnse dorp Besbes. Hij volgde een theater- en pantomimeopleiding in Frankrijk en later ook in Nederland, waar hij eind jaren 70 naartoe kwam. Aanvankelijk vertoonde hij zijn kunsten vooral op het Amsterdamse Leidseplein. Begin jaren 80 kwam hij in Sesamstraat terecht, waardoor hij nationaal doorbrak.

Hakims optredens in Sesamstraat zijn slechts het topje van de ijsberg van zijn activiteiten. Behalve dat doet hij ook televisie- en theateroptredens, vertelt hij verhalen, en schrijft hij boeken. Zijn gave om verhalen te vertellen ontwikkelde zich in zijn jeugd. Hij groeide op in een wereld zonder televisie, waarin het vertellen van verhalen een belangrijke rol speelde. Zijn vader en vooral zijn oom Achmed waren geweldige vertellers. Om deze verhalen niet te vergeten schreef Hakim ze op, en in 1996 verschenen ze in boekvorm als de bundel De zandkroon. Dit boek, dat hij samen met zijn broer Karim en compagnon Martien van Vuure maakte, werd in 1997 bekroond met een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.

In 2001 verscheen de opvolger, Sindbad de pizzabezorger, dat hij opnieuw samen met Martien van Vuure maakte. Het boek is gebaseerd op hun voorstelling Sindbad de zeevaarder.

In 2011 zal Hakim een hoofdrol spelen in de film PizzaMaffia van regisseur Tim Oliehoek.

In zijn cabaretprogramma's valt Hakim vooral op door zijn originele en ontwapenende kijk op onze samenleving. Zijn eerste programma heette Mohamlet. Van september tot en met december 2006 stond hij in de theaters met zijn show Kauwgom. Vanaf januari 2007 speelde Hakim in de door hemzelf geschreven musical Ali Baba, de musical en in 2008 stond hij in het theater met het programma Achmed van Oranje, waarin hij een originele blik geeft op de multiculturele samenleving.

In 2005 realiseerde hij in samenwerking met ETV.nl het project Gewoon. Hoezo gewoon?, waarin allochtonen op een ludieke manier de Nederlandse gebruiken worden aangeleerd.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen met een mimografie van haar

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor het decor

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent en idem onder de naam Hakim en ook samen met René Groothof onder de naam [[Hakim Traïdia & René Groothof|].

Bronnen