Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

HOT 's-Gravenhage.jpeg

NaamHOT
PlaatsDen Haag
TypeTheatergebouw
ThemaToneel
ArchitectTjeerd Kuipers, Sjoerd Schamhart
Bouwjaar1896
Verbouwd in1969
Openingsdatum1 november 1969
OpeningsvoorstellingDe clown in het souterrain - Haagse Comedie - 1969-11-01


Theater in Gereformeerde kerk

In 1896 werd aan der Oranjebuitensingel 20 in Den Haag de gereformeerde Oosterkerk gebouwd naar ontwerp van architect Tjeerd Kuipers. In 1969 werd de kerk, die al een tijdje gebruikt werd voor repetities door de Haagse Comedie en het Nederlands Dans Theater, verbouwd tot theater naar ontwerp van architect Sjoerd Schamhart.

Opdrachtgevers waren de gemeente en de Haagse Comedie die dringend behoefte had aan een accommodatie voor modern repertoire. Tot dan werden deze voorstellingen gebracht in Het Paradijs, een kleine zaal hoog in De Koninklijke Schouwburg die echter op den duur te klein bleek.

De Haagse acteur Guido de Moor was de grote stimulator tot de bouw van het HOT, Haags Ontmoetingscentrum voor Theaterkunsten, dat werd geopend op 1 november 1969 met De clown in het souterrain van Henk Sparreboom gespeeld door de Haagse Comedie.

Naast (modern) toneel waren er o.a. jazzconcerten, tv-uitzendingen en literaire avonden.

In 1985 moest het HOT wegens gemeentelijke bezuinigingen en stadssanering worden gesloten. In 1986 volgde de sloop. De laatste voorstelling vond plaats op 1 september 1985. Terra incognita van David Mamet was de laatste productie.

Halverwege de hoogte van de kerkruimte was een houten tussenvloer op metalen balken gemaakt.

In de benedenruimte daaronder was een ontmoetingsplek met een bar, leesruimte een klein podium en enkele tentoonstellingspanelen. De beeldende kunstenaars Pat Andrea, Peter Blokhuis en Aart Verhoeven verzorgden popart-achtige wandschilderingen, met o.a. lesbische koeien en kinderplaatjes.In de theaterzaal, op de eerste verdieping, was alles eenvoudiger en functioneler. De wanden waren spaarzaam geschilderd of behangen met gordijnen.

Er waren drie vaste tribunes met totaal 390 plaatsen rondom een rechthoekig speelvlak van 115 m2, met aan de vierde zijde een ondiep podium dat met gordijnen kon worden afgesloten. In 1977-1980 was er een grid met loopbrug aangebracht.

Premieres

Zie Category:Premieres HOT, 's-Gravenhage

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007