De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Titel onbekend 214748.jpg


Guus Hoekman, 1970. Foto: Particam Pictures/MAI.

NaamGuus Hoekman
Volledige naamGustaaf (Guus) Hoekman
Geboren16 oktober 1913
's-Gravenhage
Overleden16 april 1996
Utrecht
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera

Gustaaf (Guus) Hoekman ('s-Gravenhage, 16 oktober 1913 - Utrecht, 16 april 1996) was een Nederlandse operazanger (bas).

Biografie

Guus Hoekman was een Nederlandse operazanger. Hij studeerde tijdens de oorlog zang bij Aaltje Noordewier-Reddingius. Hij gaf oorspronkelijk concerten, maar maakte in 1952 zijn operadebuut in Antwerpen en was vervolgens onder meer verbonden aan De Vlaamse Opera in Antwerpen, De Nederlands(ch)e Opera, De Nederlandse Operastichting en de Opera van Düsseldorf. Hij specialiseerde zich in de grote basrollen uit het Italiaanse en Duitse repertoire.

Tot zijn glansrollen bij Stichting De Nederlandse Opera behoorden Filips II in 'Don Carlos', Sarastro in 'Die Zauberflöte', Fiesco in 'Simon Boccanegra', maar ook de komische titelrol in 'Don Pasquale'. Guus Hoekmans carrière speelde zich voor een belangrijk deel in de Verenigde Staten af.

Guus Hoekman werd 82 jaar.

Zie ook zijn bio op de website van Dutch divas.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de uitvoering muziek

Foto's

De barbier van Sevilla 155954.jpg Così fan tutte 189584.jpg

Links: Anton Eldering, Frans van der Ven, Guus Hoekman in De barbier van Sevilla, Utrechtse Opera 1953. Rechts: Adriana Martino en Guus Hoekman in Così fan tutte, Stichting De Nederlandse Opera 1959. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Benvenuto Cellini 98845.jpg Don Pasquale 98878.jpg

Links: Guus Hoekman, Antoinette Tiemessen en Nicolai Gedda in Benvenuto Cellini, Stichting De Nederlandse Opera 1961. Rechts: Guus Hoekman en Hedda Heusser in Don Pasquale, Stichting De Nederlandse Opera 1954. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Bronnen