De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamGuido van Deth
Geboren1913
Brussel
Overleden1969
BeroepPoppenspeler
DisciplinePoppenspel
VIAF-profiel

Biografie

Guido van Deth (1913) opende in 1946 een poppentheater in de Nassau van Dillenburgstraat nr. 8 in Den Haag, samen met zijn vrienden Rico Bulthuis (ook poppenspeler) en Sam van Vleuten (schimmenspeler). Zij gaven ook andere poppenspelers de kans om daar voorstellingen te geven, zoals Feike Boschma, Paul van Vliet sr. en Lucy van Ees. Hun gemeenschappelijke doel was om het poppenspel, dat in Nederland op dat moment vooral door amateurs werd beoefend, op een hoger, professioneel niveau te brengen.

Het Poppentheater Guido van Deth groeide uit tot een huistheater voor poppenspel, dat vooral in Den Haag zeer geliefd werd en door een trouw publiek bezocht werd. Voor zijn theater schreef Guido van Deth vaak zelf het repertoire, maar hij bewerkte ook bestaande teksten om tot poppenspelen. De handpoppen waar hij mee speelde maakte hij meestal zelf.

In 1950 zag Felicia Beck op school een voorstelling van poppenspeler Guido van Deth, en zij was daarvan zo onder de indruk, dat zij direct naar haar eindexamen vroeg of zij in zijn theater mocht komen werken om het vak te leren. En zo kwam zij bij hem in dienst. Onder zijn leiding leerde zij het vak van poppenspeler in de praktijk.

Na jaren bij Guido van Deth in opleiding te zijn geweest, waarbij Felicia achtereenvolgens leerde hoe ze de poppen moest bewegen, daarna hoe ze hen een stem moest geven, en tenslotte hoe ze decors en handpoppen moest maken, hebben zij samen voorstellingen gemaakt en gespeeld. In 1955 trouwden Guido en Felicia; waarna ze nog jaren samengewerkt hebben, tot Guido van Deth in 1969 overleed. Felicia van Deth zette het poppentheater daarna alleen voort; zij werkte sommige stukken om zodat ze door haar alleen gespeeld konden worden, en ze schreef in de loop der jaren nieuwe stukken waarvoor ze ook de poppen maakte. Dat bleef zij doen tot zij in 1996 met pensioen ging en het theater sloot.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor het ontwerpen, maken en bespelen van poppen

Bronnen