De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamGreetje Donker
Volledige naamMaria Margaretha Donker
Geboren13 december 1906
Amsterdam
Overleden3 februari 1993
Amsterdam
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Biografie

Greetje Donker was (1906 - 1993) was een Nederlands danseres. Zij was een leerlinge van de Nederlandse danseres en pedagoge Florrie Rodrigo (Flora Rodrigues) en danste vanaf 1928 bij haar gezelschap dat voorstellingen maakte, vaak met een kritische controversionele politieke sociale inhoud. In 1933 werd zo een voorstelling in Nederland verboden en week de groep uit naar Brussel, waar het bekend stond onder de naam Les Quatres Femmes Rodrigo.

Gedurende WOII was Greetje Donker actief in Nederland in het verzet en bleef (illegaal) optreden en lesgeven.

Na WOII was zij verbonden aan het Scapino Ballet gedurende het seizoen 1947/48 en tevens werd zij in 1947 door de Nederlandse danser Max Dooyes gevraagd al soliste bij een nieuwe ballet gezelschap onder de naam de Amsterdamse Ballet Combinatie, dat al spoedig de naam wijzigde in Ballet der Lage Landen en waar zij zou blijven dansen tot en met 1957. Een van haar belangrijkste danspartners was o.a. de Nederlandse danser Johan Mittertreiner.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Externe Links

Bronnen