De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Don Giovanni 98875.jpg


Greet Koeman, Josef Krips, Gré Brouwenstijn tijdens een repetitie van Don Giovanni, De Nederlandse Opera 1952. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

NaamGreet Koeman
Geboren9 december 1906
Zaandam
Overleden2 september 1961
Amsterdam
BeroepZanger
DisciplineMuziektheater
TrefwoordenOpera

Biografie

Greet Koeman (1906-1961) was een Nederlandse operazangeres in het stemvak sopraan Zij van de eerste solisten van Stichting De Nederlandse Opera. Ze kreeg haar opleiding van Aaltje Noordewier-Reddingius en in de operaklas van het Conservatorium Amsterdam, onder leiding van Johannes den Hertog.

Ze zong in meer dan duizend voorstellingen, haar repertoire omvatte meer dan vijfentwintig rollen, o.a. de gravin in "Le Nozze di Figaro", Pamina in "Die Zauberflöte", Dona Elvira in "Don Giovanni", de titelrol in "Madame Butterfly", Mimi in "La Bohème", Santuzza in "Cavalleria Rusticana", Micaela in "Carmen", Senta in "Der fliegende Holländer", Elsa in "Lohengrin", Mélisande in "Pelléas et Mélisande", Margaretha in "Faust", Antonia in "Hoffmanns Erzählungen", de componist in "Ariadne auf Naxos", Prokne in "Philomela", Eurydice in "Orfeo", de onderwijzeres in "Peter Grimes" en Rosalinde in "Die Flerdermaus".

Greet Koeman trad veel in het buitenland op, o.a. Parijs, Cannes, Brussel, Kopenhagen, Dublin en Hamburg.

Zie verder haar bio op de website van Dutch divas en/of idem van Resources Huygens. Zie ook de rapportage t.g.v. van haar vijftigste sterfdag op de website van Opera Nederland.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Foto's

De verkochte bruid 222111.jpg Lohengrin 199507.jpg

Links: Greet Koeman en Chris Taverne in De verkochte bruid, De Nederlandse Opera 1953. Rechts: Georg Hartmann, Greet Koeman, Frans Lechleitner, Gerard Groot in Lohengrin, De Nederlandse Opera 1951. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Bronnen