Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamGrand Theater, Amersfoort
PlaatsAmersfoort
TypeTheaterzaal
Bouwjaar1934
Openingsdatum20 april 1935


Informatie

Architect: Blom

Bouwjaar: 1934

Openingsdatum: 20 april 1935

Sluiting als theater: 31 maart 1976

Huidige staat: Bioscoop

In 1934 werd aan de Snoukaertlaan 4 (tegenwoordig nr. 38) in Amersfoort een toneel- annex filmzaal gebouwd. Architect was Blom en de opdrachtgevers L. Van Dommelen sr. en J. Jogchem. Er was een lijsttoneel en een orkestbak. De zaal had een balkon. Er werd breed geprogrammeerd.

Bioscoop en Theater

De heer L. Van Dommelen sr. richtte in 1932 samen met J. Jogchum de N.V. Algemene Maatschappij tot het exploiteren van Bioscoop en Variététheaters te Amersfoort (of te wel Jogchums Theaters) op. Zo ontstonden de plannen voor een Grand Theater. Van architect Blom werd een huis aan de Snoukaertlaan gekocht, waarvan een bioscoop zou worden gemaakt met een toneel en orkestbak. De opening vond plaats op 20 april 1935.[1]

De Amersfoortse Concertvereeniging huurde de zaal voor haar uitvoeringen , maar toen deze niet meer in staat was de huur te betalen, besloot Jogchum zelf toneel- en muziekuitvoeringen te geven en de zaal ook te verhuren aan anderen. Het culturele leven in Amersfoort kreeg hierdoor een flinke injectie. Voor die tijd vonden deze voorstellingen plaats in een houten schouwburgen: 'de tent van Dassi'.

Aanvankelijk was het podium bedoeld voor variété in de pauzes tussen de films. De schouwburgfunctie ontstond bij toeval, naar aanleiding van de vraag of het Utrechts Stedelijk Orkest een keer in de bioscoop mocht optreden. Toen ontstond ook het idee om ook theatervoorstellingen naar het Grand te halen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog legde het Grand zich steeds meer toe op het verzorgen van varieteshows - dan hoefde men tenminste de propagandafilms van de Duitsers niet te draaien.

In 1955 nam het Grand de toneelvoorstellingen over van de sociëteit Amicitia. Allerlei theaterprogramma's zijn er te zien geweest, waaronder de Lou Bandy revue, de italiaanse opera en de Bouwmeester Revue. Dat allemaal ondanks de wat beperkte toneelaccommodatie.

Ook muzikale beroemdheden als Yehudi Menuhin, het Londen Symphony Orchestra en de pianist Stefan Askenase treden in het Grand Theater op. In 1976 verzorgde Paul van Vliet de laatste theatervoorstelling in het Grand. In 1978 werd het theater opgesplitst in een aantal bioscoopzalen.

Premieres

Zie Category:Premieres Grand Theater, Amersfoort

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007