Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Gilbert Bacilio (1950) is regisseur, theaterdocent, schrijver en voordrachtskunstenaar uit Curaçao. Hij geeft workshops en lezingen, en is directeur van Kas di Kultura (Aruba).

Bacilio studeerde filosofie in Colombia en theologie en Nederland. Daarna studeerde hij voor dramadocent aan de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar (de huidige Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar hij later ok gastlessen gaf). Meteen na zijn studie keerde hij terug naar Curaçao, en gaf daar op middelbare scholen dramalessen.

Bacilio is een politiek theatermaker: In 1980 richt hij op Curaçao de theatergroep Grupo di Teatro Foro (1980-1985) op, gestoeld op het Forumtheater van Augusto Boal: het theater der onderdrukten. Vijf jaar lang maakt deze groep (straat)theater, met als thema vrijheid en politieke of seksuele onderdrukking, en de Curaçaose cultuur. Veel stukken die Bacilio maakte waren confronterend, hij wilde zijn publiek bewust maken van de mentale afhankelijkheid die uit de slavernijperiode was overgebleven. Stukken waren tegen de regering geschreven, en moesten soms gestopt worden. In een enkel geval volgde er zelfs een gang naar de rechter omdat Bacilio vond dat met het stoppen van het stuk de vrijheid van meningsuiting met voeten getreden werd.

Naast thema’s als onderdrukking en vrijheid haalt Bacilio inspiratie uit oude Afrikaanse verhalen (zoals over de spin Nanzi/Anansi), en uit, zoals hij het noemt, het 'religieuze theater' uit zijn jeugd: het seminarie in Colombia en het pastoraat in Nederland.

Als Teatro Foro stopt, schrijft en regisseert Bacilio stukken voor Grupo Kaski Pinda, waar hij van 1985 tot 1990 artistiek leider is.

Bacilio schrijft veel over het koloniale verleden, de indianen, de slavernij en de dominante en verwarrende opstelling van Nederland. Hij produceerde en presenteerde daarnaast meerdere culturele televisieprogramma's en bekwaamde zich verder in de voordracht van orale literatuur en geschreven ritmische poëzie, het genre dat hij zelf schrijft. In 2000 verscheen de dichtbundel Kueru Marká.

In 2003 speelde Bacilio de hoofdrol in Oidipus (Hugo Claus) in de spraakmakende en baanbrekende regie van Albert Schoobaar, bij Stichting Paradox.

Bacilio pleitte voor een nieuwe schouwburg op Curaçao: het Sentre Pro Arte sloot in 2001, en sindsdien is er enkel het kleinere Teatro Luna Blou. Hoewel sommigen het oude SPA op dezelfde plek willen opbouwen, hoort Bacilio bij de groep die graag een nieuwe schouwburg op een nieuwe plek zien, met nieuwe mogelijkheden en nieuwe ideeën. Er is veel te doen geweest rond de bouw van deze schouwburg, momenteel (2012) ligt het project stil.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstelling die in première is gebracht en waarin hij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen